Брой 168 (1679), 03-09-2018
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

НОВИНИ ОТ БТПП

Сътрудничеството с Китай в областта на селското стопанство


В БТПП се проведе работна среща между председателя на Палатата Цветан Симеонов и Васил Гелев, изпълнителен директор на Центъра за насърчаване на сътрудничеството в областта на селското стопанство между Китай и страните от Централна и Източна Европа (ЦНСССКЦИЕ). Срещата бе в продължение на четвъртата среща на бизнес съвета „Китай и страните от Централна и Източна Европа“ по линия на инициативата „16+1“, проведена през юли т.г. в София.

Двете организации - БТПП и ЦНСССКЦИЕ, имат сключен Меморандум за сътрудничество от 2016 г. и по време на срещата се обсъдиха конкретни дейности по реализацията му. Васил Гелев представи развитието на проект „16+1 Логистичен център и Павилион за електронна търговия със селскостопански и други продукти“ – Пловдив, България, и прилежащата към него платформа за консолидиране на селскостопански производители от Китай и страните от ЦИЕ.

Наскоро стартиралата електронна платформа е предназначена за земеделски и хранителни продукти от страните от Централна и Източна Европа, които имат потенциал да бъдат предлагани на китайския пазар. Към момента в платформата са включени над 1200 артикула. Планира се тя да се използва и за електронна търговия. Фирмите, производители на стоките в платформата, имат възможност да се възползват от безплатно заснемане и изработване на промо филм, който ще бъде част от представянето им в електронната мрежа.

Логистичният център е построен в Тракия върху икономическа зона и заема площ от 12 000 м2. Центърът разполага с набор от изложбени помещения, таблети, телевизори, мултимедия и други инструменти за изложба и промотиране на стоки. Той има директна връзка с “16+1 Логистичен център и Павилион за електронна търговия със селскостопански и други продукти” – Шънджън, КНР, който предстои да бъде открит през месец ноември 2018г.

Повече информация за логистичния център можете да намерите тук .

Цветан Симеонов препоръча използване на стандартите на международната организация GS1 за търговия, автоматизиране на складовата дейност, поръчки, заявки и доставки, използване на баркодове, както и ограничаване присъствието на стоки с нелегитимни такива в международната търговия. Той представи и 360-градусовото заснемане на стоки и баркодове и безплатното качване на информация в продуктовия каталог.

Изпълнителният директор на ЦНСССКЦИЕ информира относно предстоящо откриване на логистичен хъб, който да приема стоките от Европа и да ги дистрибутира. Събитието ще се проведе в гр. Шънджън, Китай.

Бе договорено сътрудничество при представяне на платформата пред членовете и партньорите на БТПП, набиране на стоки, които да бъдат включени в нея, както и обогатяване на електронното съдържание с информация на китайски език за икономиката на България /България в цифри/, панаири и изложения в България /Календар на панаирите и изложенията/, както и данни от класацията ТОП 100 фирми на БТПП.

 

 

НОВИНИ ОТ БТПП
Проучване на БТПП „Отпуски и работен режим през летния период"
Половината от анкетираните фирми губят поръчки заради летните отпуски Още
Сътрудничеството с Китай в областта на селското стопанство
Среща с Васил Гелев, изпълнителен директор на ЦНСССКЦИЕ Още
Генералният директор на Европейската федерация за недвижими имоти посети БТПП
Обсъждане на проблемите на сектора на европейско ниво Още
Бизнес мисия в сектор "Нанотехнологии" в Токио, Япония
Краен срок за кандидатстване: 4 октомври Още
ЗА ОБЩЕСТВЕНО ОБСЪЖДАНЕ
Проект на Наредба за изменение и допълнение на Наредба за водене, съхраняване и достъп до търговския регистър и до регистъра на юридическите лица с нестопанска цел
ИНВЕСТИЦИИ В БЪЛГАРИЯ
НСИ: През 2017 г. най-голяма е стойността на преките чуждестранни инвестиции в промишлеността
МЕЖДУНАРОДНО СЪТРУДНИЧЕСТВО
Китайската банка за развитие е подкрепила проекти в България за близо 300 млн. евро
В областта на транспорта, възобновяемите източници, строителство, промишленост Още
ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ
84% от гражданите желаят Европа да спре да премества часовниците
Обществената консултация по въпросите на лятното часово време беше организирана от ЕК Още
ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ
Национално участие на Международен панаир от общ характер FIHAV 2018
29.10 – 02.11.2018, гр. Хавана, Куба Още