Брой 100 (1612), 30-05-2018
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

НОВИНИ ОТ БТПП

Изискванията за обезпечения и попълването на много документация – основни пречки пред бизнес кредитирането у нас


Не лихвите вече са най-голямото затруднение пред тегленето на бизнес кредити у нас, показва проучване на Българската  търговско-промишлена палата, проведено през май 2018 година и представено от  bTV. Според бизнеса основните пречки в получаването на банковото финансиране са изискванията за обезпечения – посочени от 86% от анкетираните. Второ най-голямо затруднение, което възпира кредитирането, е попълването на множество формуляри – 72% от участниците са изразили това мнение. На трето място идват лихвите и таксите за обслужване, посочени от 63%. Също така искането за бизнес история на фирмата представлява проблем, особено за стартиращи предприятия, които искат да получат финансиране.

В анкетата бизнесът дава и своите предложения за улесняване достъпа до кредити – да се намали броя на документите и да се олекоти самата процедура – където е нужно да се правят само справки в регистрите, а не да се изискват данни от фирмите. Други предложения на фирмите са за изцяло електронно обслужване и по-бързо разглеждане на документите. Членовете на БТПП отбелязват, че намаляването на лихвите и таксите по кредитите ще съдейства за увеличаването на кредитирането, което ще доведе и до повече инвестиции. Също така предложения са и за постоянни лихви за определен период или финансов ресурс с гратисен период.

Анкетата показва, че различни от традиционното банково финансиране инструменти у нас все още рядко се ползват – например дяловото финансиране, факторингът, експортното финансиране и бизнес ангелите. Единствено като малко по-разпространен източник на извън банковото кредитиране, се очертават средствата от европейските фондове – около 30% от анкетираните са ги използвали.

Повече от половината фирми са отбелязали, че разчитат на собствени средства и за това не търсят други възможности извън традиционното банково финансиране. Между 20-30% е делът на компаниите, които не търсят друг вид финансиране поради липсата на специалисти във фирмата, които да им подготвят документацията за кандидатстване.  

 

НОВИНИ ОТ БТПП
Изискванията за обезпечения и попълването на много документация – основни пречки пред бизнес кредитирането у нас
Проучване на БТПП, проведено през май Още
БТПП участва в среща на Националната асоциация „Един пояс, един път“
Обсъждане на събития, свързани с предстоящата среща в София на страните от инициативата "16 + 1" Още
Курс за диспашори - възможност за получаване на удостоверение за придобита правоспособност
14 и 15 юни 2018 г. в БТПП Още
Сладки изкушения в Центъра на София
София Десерт Фест, 1-3 юни, Изложбената зала в ЦУМ Още
ОФЕРТИ/ТЪРГОВЕ
Оферти за бизнес партньорство от Enterprise Europe Network
ВЪНШНА ТЪРГОВИЯ
България поиска от Китай ускоряване на процедурите за износ на селскостопански стоки
Създаден е безплатен "Изложбен център за селскостопански продукти Китай – ЦИЕ" в Свободната зона на пристанище Янтиен Още
ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ
ЕК обяви модернизация на политиката на сближаване в следващия дългосрочен бюджет на ЕС, 2021—2027 г.
Предлага повече средства за България Още
ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ
Иновативна седмица на предприемачеството 2018 г. в София
14 юни в София Тех Парк Още
Комисарят Фил Хоган открива Четвърта европейска конференция относно финансовите инструменти за земеделие и развитие на селските райони
5 - 6 юни 2018 г., хотел "Хилтън " - София Още