Брой 5 (1017), 08-01-2016
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

НОВИНИ ОТ БТПП

Покана за участие в бизнес делегация до Бразилия и Аржентина


Българската търговско-промишлена палата има удоволствието да Ви информира за организиране на бизнес делегация, придружаваща президента  Росен Плевнелиев по време на неговото официално посещение във Федеративна Република Бразилия и Република Аржентина, в периода 30 януари – 9 февруари 2016 г. Визитата се осъществява съвместно с Администрацията на Президента, Посолствата на България в Бразилия и Аржентина, Службата по търговско-икономически въпроси в Сао Пауло.

Бразилската и аржентинска икономики са водещи в Латинска Америка и основни в Меркосур. Икономиката на Бразилия е седмата по големина в света, като е изключително разнообразна, обхващайки: автомобили, стомана, нефтопродукти, компютри, самолети, черна и бяла техника и широка гама от потребителски стоки.

Аржентина има добре развита промишленост и селско стопанство като е сред първите пет страни в света по износ на зърнени храни, брашно, кожи, месо и вълна. Основно място заемат отраслите на текстилната, хранително-вкусовата промишленост (месодобивна, тютюнева, захарна, производство на масло), а също така машиностроенето и добивът на нефт.

Секторите от взаимен интерес, които ще определят и състава на бизнес делегацията, включват: информационни и компютърни технологии, фармация, селско стопанство и електроника.

Освен официалната част, проектопрограмата на посещението предвижда и провеждането на Бразилско-български бизнес форум с двустранни срещи по интереси, организиран съвместно с Националната камара на индустрията на Бразилия, среща между български и бразилски представители на бизнеса от Федерацията на индустрията, Аржентино-български форум с двустранни срещи, организиран съвместно с Търговско-промишлената палата на Аржентина, и посещение на индустриална зона в гр. Ушуая. Работен език по време на бизнес форумите и срещите- английски.

По предварителни разчети разходите, свързани с посещението, възлизат на 3650 щ.д, в които са включени: пътуване с правителствен самолет, настаняване и 9 нощувки в 4/5-звездни хотели, 2 вечери за участниците в бизнес делегацията, вътрешен транспорт, туристическа обиколка, медицинска застраховка, 2 бр. визи, информационна брошура и организационна такса. При реализирането на икономии от пътуването сумите ще бъдат възстановени на участниците.

Фирмите, които имат интерес да участва в състава на бизнес делегацията, следва да изпратят попълнена приложената регистрационна форма и копие от международен паспорт на електронна поща: m.markova@bcci.bg, както и да заплатят таксата за участие в срок до 13 януари  2016 г.

Записването на участниците в делегацията ще се извършва по реда на постъпване на регистрационната форма и заплащане на таксата. Съставът на бизнес делегацията е ограничен и ще бъде окончателно утвърден от Администрацията на президента на Република България.

За повече информация относно бизнес делегацията, организирана от БТПП, моля да се обръщате към дирекция „Международно сътрудничество и международни организации”, тел.: 02/ 8117 494 и 8117 421.

Приложения:

НОВИНИ ОТ БТПП
Традиционната среща на Евроклуба бе посветена на Нидерландското председателство и бъдещата посока на Европа
Н. Пр. Том ван Оорсхот представи приоритетите на Съвета на ЕС в периода януари-юни 2016 Още
Покана за участие в бизнес делегация до Бразилия и Аржентина
Делегацията ще придружава Президента Росен Плевнелиев по време на официалното му посещение в двете латиноамерикански държави Още
НОВИНИ ОТ ПАРТНЬОРИ НА ПАЛАТАТА
Започват номинациите за „Инвеститор на годината 2015”
Българската агенция за инвестиции ще отличи най-значимите инвестиционни проекти, реализирани през 2015 г. в България Още
ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ
Съобщения за международни панаири и изложби
Покани за участие на български фирми, получени в БТПП Още
МИТНИЦИ И МИТНИЧЕСКИ РЕЖИМ
Промени в структурата на Агенция „Митници“
Митница Свиленград и МБ Свободна зона Свиленград се закриват Още
Важно за Интрастат операторите: нови диапазони за входящ контрол на данните за стоки от глави 22 и 44 на Комбинираната номенклатура
От днес, 8 януари се разширява обхвата на стоките, за които се прави валидация на данните при приемане на Интрастат декларации... Още
АКЦИЗИ И ДАНЪЧНИ СКЛАДОВЕ
Форма за подаване на данни при промяна на собствеността на акцизните стоки
Съгласно последните промени в Закон за акцизите и данъчните складове Още
ПРОГРАМИ И ПРОЕКТИ
Започва прием на заявления за преструктуриране и конверсия на лозя
Националната лозаро-винарска програма ще се прилага като финансов инструмент в България до 2018 г. Още