Брой 221 (1732), 19-11-2018
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

НОВИНИ ОТ БТПП

Продължават срещите на председателя на БТПП с бизнеса в регионите на страната


46 процента от фирмите в Добрич изразяват удовлетвореност от качеството на услугите, извършвани от местната администрация.  Това сочи анкетно проучване на БТПП, извършено сред представители на добричкия бизнес. Проучването бе представено от председателя на БТПП Цветан Симеонов на среща-дискусия за състоянието на икономиката в страната и региона. Гости на форума бяха кметът на Добрич Йордан Йорданов, зам.-областният управител Красимир Николов и председателят на Общинския съвет Иво Пенчев. 

Цветан Симеонов посочи, че Добрич е сред малкото региони в страната, в които фирмите са удовлетворени почти на 50 процента от качеството на предлаганите от администрацията услуги. Пред журналисти той съобщи, че инвестиционната активност в нашия регион е сравнително по-висока от средната за страната. „Хубавото е, че местната администрация е сред най-прозрачните, кадастърът има сравнително добро покритие, това е важна предпоставка за инвеститорите – да имат сигурност в недвижимите имоти“, коментира Цветан Симеонов. 

Според анкетното проучване най-често срещаните проблеми, които възпрепятстват нормалната дейност на бизнеса в Добрич, са инфраструктурата, недостигът на кадри, образованието и чистотата на града. Симеонов посочи, че за съжаление населението тук продължава да застарява, демографският проблем стои. За разлика от други региони в страната по отношение на легловата база и здравеопазването има какво да се желае, каза още той.

Като цяло в България бизнес средата има своите и плюсове, и минуси, каза председателяТ на БТПП. По думите му България успя да запази добра макроикономическа стабилност - имаме непроменени нива на данъците, които са най-ниските в Европа, за разлика от преобладаващата час от страните в ЕС имаме излишък в бюджета, не дефицит. 

Няколко са елементите, които трябва да бъдат поправени, смята Цветан Симеонов. На първо място той посочи съдебната реформа, от провеждането на която БТПП не е удовлетворена. От друга страна, е необходимо усъвършенстване на системата на обществените поръчки. Все още нямаме електронно правителство и това води до неприемливи нива на корупцията, каза още Симеонов.

Визитата на Цветан Симеонов в Добрич е част от поредица срещи с местните власти и бизнес. Цели запознаване с  готовността на регионите  за привличане  на инвестиции и възможностите на администрацията  за отговор  на техните нужди. Част от програмата е и представяне на новите услуги на БТПП за бизнеса.

 

 

НОВИНИ ОТ БТПП
Продължават срещите на председателя на БТПП с бизнеса в регионите на страната
Дискусия в Добрич за състоянието на икономиката в региона Още
Проучване: след Брекзит цените на вносните стоки от Великобритания, основно автомобили и лекарства, ще поскъпнат
Негативно отражение също върху инвестициите и туристическия сектор Още
Предстои отваряне на он-лайн платформа за публикуване на бизнес идеи в сферата на агропредприемачеството
В рамките на дейностите по проект AGROINNOECO Още
Еnterprise Europe Network предоставя възможност за безплатни пропуски за Mobile World Congress 2019
25-28 февруари 2019г., Барселона (Испания) Още
БАНКИ, КРЕДИТИРАНЕ
Дo 50 xиляди eвpo в подкрепа на стapтиpaщи ĸoмпaнии отпуска ББР чрез МФИ „Джобс“
Насочена към cтapтиpaщи миĸpo- и мaлĸи пpeдпpиятия, зeмeдeлци и пpoизвoдитeли нa биoпpoдyĸти Още
ТРУД И ЗАЕТОСТ
Пазарът на труда удари таван
Автор: Явор Алексиев, Институт за пазарна икономика Още
РЕЙТИНГ И КОНКУРЕНТОСПОСОБНОСТ
Международната рейтингова агенция Fitch потвърди дългосрочния кредитен рейтинг на България ‘BBB’ със стабилна перспектива
МИТНИЧЕСКИ РЕЖИМ
От 17 ноември влезе в сила нова нормативна уредба за издаване на ЕОРИ-номер
За улесняване на гражданите и бизнеса, спестяване на време и допълнителни разходи Още
ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ
Международна конференция “Knowledge and Smart Cities”
26 ноември, София Тех Парк Още