Брой 167 (2173), 31-08-2020
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

НОВИНИ ОТ БТПП

Увеличението на заплатите на служителите в държавната администрация е пир по време на чума


На 29 август, събота, беше проведено „екстрено“ заседание на НСТС в нарушение на всички правила и срокове за свикване и провеждане. Писмена информация за това заседание беше получена от социалните партньори в петък, 28 август в 19:30 часа и насрочено за следващия ден в 14 часа при следния дневен ред:

  • Проект на Закон за изменение и допълнение на Закона за бюджета на Националната здравноосигурителна каса за 2020 г.
  • Проект на Закон за изменение и допълнение на Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване за 2020 г.
  • Проект на Постановление на Министерския съвет за допълнение на Наредбата за заплатите на служителите в държавната администрация.

Въпросите са от значителна стратегическа важност. Известно е, че ролята на НСТС е на коректив от страна на социалните партньори, но предоставеното време от по-малко от 24 часа, при това в почивен ден е недопустимо*. БТПП по никакъв начин не може да приеме превръщането на НСТС в една формална структура, без да може, участвайки в нея, да защити интересите на своите членове. Това, че въпросите са неотложни по никакъв начин не трябва да ограничава възможността на социалните партньори да направят своите анализи, оценка на въздействието и с това да изпълнят както трябва своите функции, цели и задачи.

За всички е ясно, че управляващата коалиция „прави необходимото“, за да спечели повече гласове на предстоящите избори, но натоварването на бюджета с допълнителни разходи , в това число и за неправомерното увеличение на заплатите на служителите в раздутата държавна администрация (списък на предложените за увеличение на заплатите администрации и административни структури ТУК), без наличие на електронно правителство, без съкращение на административния апарат и очевидно без оценка на въздействието и поставяне в опасност на целия бюджет на държавата в условия на преустановен ръст на българската икономика, на закриване на предприятия, фалиране на фирми и свиване на международните пазари поради кризата и протекционистични политики, може да се определи като пир по време на чума.

БТПП си запазва правото, след обичайната консултация със своите членове, да вземе  детайлно становище по поставените въпроси, включително с атакуване на решенията на нередовно свиканото заседание на НСТС.

БТПП провежда анкета във връзка със свикването на извънредно онлайн заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество при констатирани нарушения на процедурата - за участие ТУКЩе очакваме Вашите отговори до 2 септември 2020 година.

-------------

*Секретарят на НСТС уведомява членовете на съвета най-малко 7 работни дни предварително за датата и часа на заседанието, като им изпраща дневния ред и материалите по него. В случаите по чл. 9, ал. 3, изречение второ дневният ред и материалите по него се изпращат не по-късно от 2 работни дни преди заседанието.

 

НОВИНИ ОТ БТПП
Увеличението на заплатите на служителите в държавната администрация е пир по време на чума
БТПП по никакъв начин не може да приеме превръщането на НСТС в една формална структура Още
Участвайте във виртуални двустранни бизнес срещи по време на TORINO FASHIONMATCH 2020
5-8 октомври 2020 Още
БГ Баркод: за свободното време
„Озон Ентъртейнмънт“ АД с най-много продукти в електронния каталог БГ Баркод за седмицата 17-21 август 2020 г. Още
ТЪРГОВСКИ РЕГИСТЪР
Министерството на правосъдието предлага промени в Закона за регистър БУЛСТАТ
По-добра защита на личните данни на физическите лица, регистрирани по БУЛСТАТ Още
ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ
Бизнес среща за промотиране на аржентинска земеделска техника и търговско сътрудничество
11 септември 2020 г., от 11.00 – 13.00 ч., с. Белозем, област Пловдив Още
ТРУД И ЗАЕТОСТ
Безработицата тръгва надолу, но е рано да обявяваме победа
Автор: Адриан Николов, Институт за пазарна икономика Още
ПРОГРАМИ И ПРОЕКТИ
С помощ от 56,6 млн. лв. ще се подобри ликвидността на земеделски стопанства
Близо 72 млн. лв. са изплатени по ОПИК на микро- и малки предприятия за преодоляване на икономическите последствия от COVID-19
ОБЩЕСТВЕНИ ПОРЪЧКИ
Публикувана е инструкция за генериране на системен номер на решението по чл. 22, ал. 1, т. 1 от ЗОП в ЦАИС ЕОП
ЗАЩИТА НА КОНКУРЕНЦИЯТА
Комисията за защита на конкуренцията започва задълбочено проучване на сделката „Еврохолд България“ АД/Предприятията на ЧЕЗ в България