Брой 189 (2195), 02-10-2020
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

НОВИНИ ОТ БТПП

БТПП участва в уебинар за възможностите на ЧБТР да финансира български компании


Представители на БТПП взеха активно участие в уебинар, организиран от Черноморската банка за търговия и развитие (ЧБТР) със седалище в Солун, Гърция. Събитието бе посветено на възможностите за финансиране на средни до големи български компании, които оперират в производствения сектор, включително автомобилната индустрия, металургията, фармацията, земеделието и хранително-вкусовата промишленост.

Президентът на ЧБТР Дмитрий Панкин и Маринела Петрова - заместник-министър на финансите на България, откриха събитието. Панкин заяви, че Черноморската банка за търговия и развитие е регионална банка и е насочена към бизнеса в страните около Черно море. Те имат различни икономики и различни геополитически цели, но споделят общ интерес – финансов просперитет и свързаност на региона. 

Зам-министър Петрова оцени събитието като полезно и навременно както от гледна точка на пандемичната ситуация, така и от гледна точка на развитието на българската икономика и възникването на нови и нетрадиционни за страната ни отрасли, които се нуждаят от подкрепа, включително и от международни финансови институции. „Като акционер, ние сме заинтересовани от развитието на Банката в България, подкрепяме инициативата на мениджмънта ѝ за предоставяне на техническа помощ на нуждаещи се компании и предприемачи и разчитаме на качествени български проекти“, посочи тя. Маринела Петрова отбеляза, че уникалното за ЧБТР, в сравнение с други международни финансови институции, е фокусът ѝ върху нашия регион и изрази надежда българският бизнес да се възползва от тази концентрация на усилия и желание на Банката този регион да се развива благоприятно.

Весела Маргаритова - старши банкер на ЧБТР за промишлеността, транспорта и туризма, и Цветка Кърнева - главен банкер за финансови институции, представиха продуктите на банката, които са предназначени за частни фирми, държавни компании и организации, общински структури и др. Банката има опит в проектно финансиране, особено на инфраструктурни проекти, търговско финансиране за региона и трети страни, банкови гаранции, кредити и др. Специалистите на банката отговориха на много и различни въпроси от страна на участниците.

Черноморската банка за търговия и развитие е международна финансова институция, създадена от Албания, Армения, Азербайджан, България, Грузия, Гърция, Молдова, Румъния, Русия, Турция и Украйна. Тя е част от институциите, създадени за подкрепяне на икономическото развитие и регионалното сътрудничество в рамките на Организацията за Черноморско икономическо сътрудничество. БТПП е член на Бизнес съвета към ЧИС.

 

 

НОВИНИ ОТ БТПП
БТПП участва в уебинар за възможностите на ЧБТР да финансира български компании
Банката има опит в проектно и търговско финансиране, банкови гаранции, кредити и др. Още
Международно състезание за иновативно предприемачество ще събере инвеститори от България, Турция и Литва
8 октомври, 14:00 часа Още
Покана за кръгла маса „Перспективи пред развитието на иновациите в институтите на Селскостопанската академия“
23 октомври 2020 г., от 13,30 часа в БТПП Още
НОВИНИ ОТ РЕГИОНАЛНИ ПАЛАТИ
БЕЗПЛАТЕН уебинар "Права и задължения при електронната търговия. Защита на личните данни"
8 октомври 2020 г. , от 10 до 12 часа Още
НОВИНИ ОТ БРАНШОВИ ОРГАНИЗАЦИИ
Онлайн уъркшоп на тема: "Успешният процес на промяна като състояние на духа"
Организатор: БАУКО, 7 октомври от 15 – 17 часа. Още
ОФЕРТИ/ТЪРГОВЕ
Оферти за бизнес партньорство
НОВА НОРМАТИВНА УРЕДБА
Увеличение на допустимия извънреден труд до 300 часа на година и промени в сумираното изчисляване на работното време гласува парламентът на първо четене с промени в КТ
ОБЩЕСТВЕНИ ПОРЪЧКИ
Актуализиране на списъка с външни експерти по чл. 232а, ал. 2 от ЗОП
За проверка на технически спецификации и методики за оценка при осъществяване на контрол Още
МЕЖДУНАРОДНИ ОРГАНИЗАЦИИ
Международни организации с призив за глобално сътрудничество за решаване на кризата, причинена от Корона вируса
ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ
Споразумение за оттегляне: Европейската комисия изпраща официално уведомително писмо до Обединеното кралство за нарушаване на неговите задължения.
ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ
Безплатна обучителната програмата „EXPO1” за развитие на експортния потенциал на малки и средни предприятия в рамките на Експортен хъб България