Брой 112 (1870), 14-06-2019
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

НОВИНИ ОТ БТПП

Цветан Симонов: Индустрия 4.0 е на дневен ред за компаниите


Интервю на Даниела Димитрова, вестник Стандарт

- Г-н Симеонов, как ще коментирате новата стратегия за трансформация на икономиката – икономика на добавената стойност, предложена от вицепремиера Томислав Дончев? Ще ни направи ли този модел по-богати?

- Трансформацията на българската икономика не е нещо ново, тя е естествен процес в развитието на страната ни и произтича от заобикалящите ни процеси, напредване на иновациите, внедряване на дигитализацията и изкуствения интелект. България не произвежда продукти с висока добавена стойност, ние разчитаме основно на преработка и ишлеме, а именно производството на завършен краен продукт носи голяма добавена стойност. 
Позиционирането на завод на Volkswagen например ще доведе до значителни промени в българската индустрия, защото производството на завършения продукт е съпътствано от производство на отделните компоненти и по този начин МСП ще могат да се възползват.

Важно е да обърнем сериозно внимание на „Индустрия 4.0”, която съчетава реалният свят на производството с дигиталния свят на компютърните науки, създавайки екосистема, в която човек и машина работят заедно за пълна оптимизация. „Индустрия 4.0” вече не е бъдеща тенденция – за много компании е на дневен ред. Тя събира в себе си развитието на генетиката, изкуствения интелект, роботиката, нанотехнологиите, биотехнологиите, 3D принтирането. 

Развитието на новите поколения цифрови технологии се определя като водещ фактор и основание за изграждането на конкурентоспособна национална икономика в рамките на следващите десетилетия. В световен и европейски план ефектът от приложението на цифровите технологии, и в частност в производствения сектор, е изведен като стратегически приоритет. 

Промените, които се случват в индустрията под влиянието на информационните технологии, спомагат значително да повишат качеството на продуктите и услугите. Това увеличава лоялността и удовлетвореността на клиентите. Процесите в държавата трябва да бъдат дигитализирани и при развитието им държавата и бизнесът трябва да бъдат партньори. Трудностите, които могат да повлияят за прилагането на тези процеси са човешкият ресурс и финансовият капитал. Решаването на проблема с човешкия ресурс е свързан с образованието.

Към пълния текст на интервюто ТУК

НОВИНИ ОТ БТПП
Цветан Симонов: Индустрия 4.0 е на дневен ред за компаниите
Интервю на Даниела Димитрова, вестник Стандарт Още
Продължава партньорството с Агенцията за инвестиции и външна търговия на Португалия
За осъществяване на контакти между фирми с общи интереси от двете страни Още
БТПП представи в Плевен инвестиционен проект за 2,6 млн.евро
За изграждане на дом за италиански пенсионери със спа услуги и рехабилитация Още
НОВИНИ ОТ РЕГИОНАЛНИ ПАЛАТИ
Област Стара Загора с три награди от Националната конференция за дуално образование
ТПП - Стара Загора е отличена за реализиране на активна връзка между бизнеса и училищата Още
СЕЛСКО СТОПАНСТВО
МЗХГ има готовност да увеличи с близо 1 млн. лв. бюджета по държавната помощ за съхранение на плодове и зеленчуци за 2019 г.
ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ
Съветът на ЕС прие директиви за засилване на социалното измерение на Европа
С ключово значение за прилагането на принципите на Европейския стълб на социалните права Още
Европейската комисия публикува резултатите от специално проучване относно защитата на данни
62% от анкетираните изразяват опасения, че нямат пълен контрол върху личните си данни, предоставени онлайн Още
ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ
6-ти бизнес форум за Източно партньорство
25 юни 2019 г., гр. Букурещ, Румъния Още