Брой 218 (1976), 13-11-2019
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

НОВИНИ ОТ БТПП

Обединени усилия и съгласувани действия за опазване на природата и справяне с климатичните промени


Българската търговско-промишлена палата бе посетена от Натали Дюпон, представител на “Финансов пакт за климата”, и Цветелина Цветанова, председател на “Балкански институт за устойчиво развитие”. Председателят Цветан Симеонов обсъди с гостите позицията на Палатата по отношение на необходимостта от спешни действия за опазване на природата и справяне с климатичните промени в световен мащаб.

Симеонов напомни, че през октомври тази година БТПП се присъедини към инициативата на Международната търговска камара в Париж Chambers4Climate. Инициативата се основава на схващането, че практическият отговор на климатичните изменения трябва да се корени в местния бизнес и отговорното отношение на общността. Промяната е възможна само чрез колективната сила на нашите усилия и съгласуваните ни действия.

Натали Дюпон представи дейността на „Финансов пакт за климата“, който е създаден като надпартийно гражданско лоби и включва редица известни учени и икономисти. Вече три години се сформират комитети в различни държави в Европа, чиято цел е Пактът да бъде подписан от видни обществени личности, лидери и граждани. Очаква се преди края на 2020 г. да се подпише и Европейският договор за климата и биоразнообразието.

Финансовият пакт за климата залага две промени, които са свързани с необходимите инвестиции в световен мащаб за енергийния преход /в порядъка на 1000 милиарда евро годишно/:

1. Превръщането на Европейската инвестиционна банка в Банка за устойчиво развитие или "климатична банка" и преориентирането на финансирането към зелена икономика. Това би позволило да се осигурят финанси за държавите-членки на ЕС, които ще бъдат използвани изцяло за осъществяването на енергийния преход. Европейски договор би дал на всяка държава право на теглене, съответстващо на 2 до 6% от нейния БВП (при нулева лихвена ставка): например за страни като България, това ще бъде между 3 и 6 милиарда евро.

2. Създаването на европейски фонд за климата от 100 милиарда евро годишно със следното разпределение: 40 милиарда за Африка и Средиземноморието, 10 милиарда за изследвания и иновации и 50 милиарда за съфинансиране на европейските климатични проекти.

Председателят на БТПП и представителите на „Финансовия пакт за климата“ и „Балканския институт за устойчиво развитие“ се обединиха около мнението, че справянето с климатичните промени е обща задача и изисква сериозна ангажираност от страна на бизнеса.

Повече информация за Финансовия пакт за климата:
Английски език

Български език

 

НОВИНИ ОТ БТПП
Новоназначеният посланик на Хърватия в България посети БTПП
Предстоящото Хърватско председателство на Съвета на ЕС от януари 2020 - сред обсъдените теми Още
Обединени усилия и съгласувани действия за опазване на природата и справяне с климатичните промени
Финансовият пакт за климата - инвестиции в световен мащаб за енергийния преход Още
Покана за финансов форум „Иновативни подходи в сферата на финансирането на МСП и в частност на старт ъп компаниите“
21 ноември 2019 г., от 14 часа в БТПП Още
ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ
Подписване на Споразумение за създаването на Експортен хъб
2 декември 2019 г., гр. София, София Тех Парк Още
Форум „Как да сме енергийно независими?“
21 ноември 2019 г., във Френския институт, София. Още
ТРУД И РАБОТНА ЗАПЛАТА
НСИ: Средната заплата през септември е 1266 лв.
Най-високи заплати в сектор "Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; далекосъобщения" Още
ОБЩЕСТВЕНИ ПОРЪЧКИ
Стартира нов Портал за обществени поръчки
Нови функционалности и опростен достъп до информация Още
ПРОГРАМИ И ПРОЕКТИ
Съвместен център за „син растеж“ и екологични изследвания създават Бургас и Одрин с евросредства от МРРБ
ИНФОРМАЦИЯ ОТ СТИВ
Състояние на стокообмена между България и Узбекистан. Потенциал за неговото увеличаване
СТИВ - Ташкент Още