Брой 42 (1801), 28-02-2019
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

НОВИНИ ОТ БТПП

Представяне на икономиката и инвестиционната среда в Тунис

“Връзките ни с Търговско-промишлената палата на Тунис датират от 1996 г.”, това каза председателят на БТПП Цветан Симеонов при откриването на събитие за представяне на икономиката и инвестиционната среда в Тунис. „Разглеждаме Тунис като обещаващ икономически партньор на България и преценяваме необходимостта да търсим и нови възможности за сътрудничество, извън традиционните сектори на взаимодействие“, допълни още той. Събитието бе подготвено и осъществено съвместно с Посолството на Република Тунис в Белград, отговарящо за България. В него взеха участие български компании с интереси към северноафриканската страна. Представители на Министерството на външните работи на България, регионални търговски палати и браншови организации също се включиха в събитието.

Н.Пр. Сеиф Аллах Реджеб, посланик на Република Тунис, се обърна към участниците и сподели, че оценява интереса сред българските икономически среди към Тунис. Той подчерта, че страната е извършила множество промени и е направила икономически преход с реформи в областите инвестиции, данъчна система, иновации и др.

Въпросите, свързани с по-благоприятното развитие на двустранните икономически отношения между България и Тунис ще бъдат разисквани на следващата сесия на икономическата комисия, която се очаква да се проведе тази година.

Ноомен Лагуи, представител на Тунизийската агенция за насърчаване на инвестициите, представи подробно икономическата среда в страната. 3500 чужди предприятия функционират в момента в Тунис като 75% от тях изнасят своята продукция. Страната отчита 12 % ръст на инвестициите годишно, които са разпределени в секторите туризъм, земеделие, услуги и др.

Тунис се радва на благоприятно геополитическо положение. Страната има споразумения за свободна търговия с ЕС, Турция, арабските и средиземноморски страни /споразумението от Агадир/,  ОАЕ, САЩ и е в процес на договаряне на още подобни споразумения. Сътрудничеството ѝ с останалите страни в Африка формира общ пазар с над 800 млн. потребители. Лагуи подчерта, че качеството на човешките ресурси в Тунис е един от важните фактори за привлекателността на страната в областта на чуждестранните инвестиции. 65 хил. са дипломираните специалисти годишно, от които 9 хил. инженери. В страната има 168 учебни заведения, а 99% от младите посещават училище. Има 9 международни летища, няколко пристанища с отлична инфраструктура, които поддържат връзки с международните пристанища на Европа. В Тунис са обособени около 100 промишлени зони и 15 киберпарка, предоставящи допълнителни преференциални условия за правене на бизнес и производство.

В страната функционира нов Закон за инвестициите, който замества инвестиционния кодекс от 1993 година и предвижда свобода на чуждестранния инвеститор, право на собственост на недвижим имот, намален брой на необходимите разрешителни и много други улеснения.

Законът позволява на инвеститорите да наемат до 30% от работниците си от чужбина, предоставя им възможност за достъп до арбитраж, редица облекчения, сред които инвестиционни премии, данъчни ваканции в зависимост от параметрите на инвестиционните проекти. 20 % е корпоративният данък в страна, а ДДС е 18 %.

Правителството на Тунис е определило приоритетните сектори за инвестиции в Тунис: електроника, електротехника, механика, автомобилостроене /компоненти за транспортни средства за много международни марки/, въздухоплавателна индустрия /части за Airbus/, информатика, текстилна промишленост, хранително-вкусова промишленост, туризъм. Тунис е най-големият износител на фурми и зехтин. Страната е втора в света по износ на био продукти. Потенциал за развитие и за привличане на чуждестранни инвестиции имат и секторите фармацевтика, възобновяема енергия, финансов сектор и др.

Подробна презентация на икономическия и инвестиционен потенциал на Тунис /на френски език/ ще намерите ТУК.

Развитието на търговско-икономическите отношения между Тунис и България бяха представени от Олга Чугунска, анализатор в БТПП. Според данните, двустранният стокообмен бележи рекордни стойности през 2013 г. Предварителните данни за 2018 дават възможност за очакване на ръст от 10% и по този начин двустранната търговия да надхвърли 150 млн. щ.д. Основните стокови групи, които България изнася за Тунис, са нефтените масла и горива, пшеница, електрически машини, акумулатори, пластмаси и стъклени продукти. Внасяме мед и медни продукти, минерални и химически торове, фурми, смокини, други пресни плодове, сол, подправки, печатни платки.

Участниците в събитието зададоха многобройни въпроси на представителите на Посолството на Тунис и на Тунизийската агенция за насърчаване на инвестициите.

Цветан Симеонов обобщи резултатите от срещата и заяви готовността на БТПП да задълбочи сътрудничеството си с ТПП на Тунис в областта на търговския арбитраж, както и да насърчи взаимодействието на фирми от двете страни в сектори, в които икономически се допълваме, като машиностроенето, хранително-вкусовата, фармацевтичната  и текстилната промишленост, въздухоплаването и др.

 

НОВИНИ ОТ БТПП
Кръгла маса на тема “Нова икономическа криза в България – кога и защо?"
Какви са рисковете пред българската икономика и какво би могло да се очаква при различни сценарии и варианти за външните и вътрешните фактори Още
В Държавен вестник са публикувани промените в „Закона за защита на личните данни“
БТПП предлага услуги по аутсорсване на длъжностно лице по защита на личните данни Още
Представяне на икономиката и инвестиционната среда в Тунис
Потенциалните сектори за двустранно сътрудничество са машиностроене, хранително-вкусова, фармацевтична и текстилна промишленост Още
Среща с директора на Софийската гимназия по строителство, архитектура и геодезия
Обсъждане на бъдещи съвместни инициативи Още
ОФЕРТИ/ТЪРГОВЕ
Оферти за бизнес сътрудничество
ДАНЪЦИ, ТАКСИ, ФИНАНСИ
НАП: Срокът за ползващите софтуер за управление на продажби се удължава до края на септември
В следващите дни предстои да бъде публикуван проект за изменение и допълнение на Наредба Н-18 Още
ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ
Зимен пакет на европейския семестър: призив за висока конкурентоспособност, икономическо сближаване и структурни реформи
България остава в категорията държави-членки, които изпитват макроикономически дисбаланси Още
ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ
Кариерен форум за българи във Великобритания - 9 март 2019 г.
Директен контакт на български работодатели с български студенти и млади специализанти Още