Брой 104 (361), 31-05-2013
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

НОВИНИ ОТ БТПП

Семинар в подкрепа на предприятията за внедряване на иновации


На 30 май Българската търговско-промишлена палата, съвместно с „Аксент Консултинг“ ЕООД, проведе семинар на тема: „Как да реализираме инвестиционните си намерения чрез грантова схема „Внедряване на иновации в предприятията” по Оперативна програма "Конкурентоспособност на българската икономика 2007-2013".

При откриването на семинара главният секретар на Палатата Васил Тодоров акцентира върху дейността на БТПП в Комитетите за наблюдение по Оперативните и Трансграничните програми. Беше посочена и активната роля на Палатата в процеса на договаряне на новите схеми по Оперативните програми за следващия бюджетен период на ЕС 2014-2020.

В рамките на семинара подробно бяха разгледани критериите за допустимост, условията и възможностите на процедурата, етапите на кандидатстване, подготовката на проектни предложения и механизмите за изпълнение. Грантовата схема е отворена за прием на проектни предложения до 10.07.2013 г.

Допустими кандидати са микро, малки, средни и големи предприятия със седалище в Република България, пряко отговорни за изпълнението на дейностите по проекта. Фирмите могат да кандидатстват за безвъзмездна помощ до 3 млн. лв., които могат да съставляват от 50 до 90% от общите разходи по проекта.

В семинара участваха представители на фирми от различни сектори на икономиката. Широко беше дискутирана темата за допустимите дейности, които могат да бъдат финансирани. Специално внимание беше отделено на тълкуването на понятието за „иновация“. Участниците получиха индивидуални консултации и насоки на изготвяне на своите проектни предложения.

 

НОВИНИ ОТ БТПП
Експерти обсъдиха либерализацията на енергийния пазар и иновациите
Представени бяха гледни точки относно перспективите за създаване на електроенергийна борса, моделите, темповете и стъпките за либерализация на пазара на електроенергия и природен газ Още
Покана за участие в бизнес делегация до Сърбия
Посещението е по линия на проект CONNECTION в рамките на Програма за сътрудничество България – Сърбия Още
Семинар в подкрепа на предприятията за внедряване на иновации
Грантовата схема по Оперативна програма „Конкурентоспособност” е отворена до 10 юли т.г. Още
ЗА ОБЩЕСТВЕНО ОБСЪЖДАНЕ
Проект на Национална стратегия за развитие на горския сектор за периода 2013 – 2020 г.
Целта е да се създадат необходимите условия за гарантиране и подобряване на устойчивото управление на горския сектор Още
ПАЗАР НА ТРУДА
Агенция по заетостта: Безработицата намалява за трети пореден месец
Към 28 май равнището на безработица е 11.2% и намалява с 0.4 процентни пункта спрямо месец април Още
ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ
Здраве и безопасност на работното място: ЕК започва обществена консултация за бъдещата политика на ЕС
Очакват се мненията и на работодателските организации, на експертите и заинтересованите лица в областта на безопасността и здравето при работа… Още
ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ
Бизнес делегация за търговското изложение „Маджик Маркетплейс 2013“ в Лас Вегас, Невада