Брой 67 (2073), 06-04-2020
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

НОВИНИ ОТ БТПП

Дачев: Бизнесът ще съди "Булгаргаз", ако не получи компенсациите сиБизнесът ще започне да завежда дела срещу държавната компания „Булгаргаз“, ако тя не върне надвзетите суми по новия договор с руското дружество „Газпром“. Това обясни пред Economic.bg зам.-председателят на Българската търговско-промишлена палата Красимир Дачев.

Припомняме, че на 3 април работодателските организации поискаха оставката на енергийния министър Теменужка Петкова заради промените в Закона за енергетиката, според които "Булгаргаз" ще връща надвзети суми само като обществен доставчик, а не като търговец на свободния пазар, където е големият бизнес. Измененията бяха приети от Енергийната комисия, след което минаха на първо четене в Народното събрание. С позицията си от 3 април работодателските организации категорично настояха промишлените клиенти, присъединени към газопреносната мрежа и закупували газ от "Булгаргаз" по двустранни договори, да бъдат включени и в обхвата на клиентите, на които ще бъдат възстановени средства и за периода 1 януари 2020 г - 31 март 2020 г., а не само за периода 5 август 2019 г. - 31 декември 2019 г.

„Ако парите не ни се върнат, бизнесът ще бъде задължен да заведе дело срещу „Булгаргаз“, защото законите в България ме задължават аз да бъда добър стопанин“, каза той. Според него това важи особено за публичните предприятия, иначе управителите ще бъдат обвинени за това, че не са свършили работата си като добър стопанин. "Всеки ще може да подведе управителите под отговорност защо не са завели дело, нарушавайки интереса на всеки инвеститор и акционер“, обясни  Дачев.

„Аз като акционер утре мога да го осъдя за неоснователно обогатяване, спекулиране с монополно положение, затова „Булгаргаз“ толкова бързо казаха, че искат да върнат парите, за да не ги съдим“, каза още представителят на големия бизнес.  

„Аз, ако съм управител на публична компания, всеки един акционер с една акция може да иска да ме свали и да ме съди, защото аз не съм си поискал парите на фирмата, които са били длъжни да ми върнат“, допълни Красимир Дачев.

Той е категоричен, че ако връщането на парите не бъде законово уредено, те ще бъдат върнати от „Булгаргаз" с лихвите и с разходите за адвокати.

„Клиентът плаща, но когато е надплатил, трябва да му се върне. Нарушена е елементарната справедливост, не философската. Трябвало е да платиш 1.50 лв., а ти си платил 2 лв., ами да ти върнат 50 ст., нищо повече.  Особено сега, когато сме в криза. Ние просто казваме - върнете ни ги“, коментира Дачев.

„Във времена на криза всяка стотинка е важна, особено когато не е критична за двете страни“, каза още той и добави, че случаят не е държавата да вади нещо от джоба си, а трябва да върне даденото, надвзетото от потребителите.

„Газпром“ върна на „Булгаргаз“ 150 млн. лв. надвзети суми заради по-ниската цена на природния газ от 5 август 2019 г. "Ние се разбрахме каква да бъде методологията за връщането на тези пари на клиентите, които са ги надплатили. Всички закони в България казват, че надвзетото трябва да се върне", обясни още работодателят. 

 

 

НОВИНИ ОТ БТПП
Дачев: Бизнесът ще съди "Булгаргаз", ако не получи компенсациите си
Във времена на криза всяка стотинка е важна Още
Търсете нови пазари с актуални проучвания и анализи от БТПП
Продуктови и секторни проучвания, пазарен достъп Още
БГ Баркод: лесно импортиране на продуктови данни
„КВЯТ“ ООД е въвела над 3000 продукта в електронния каталог БГ Баркод Още
Участвайте във виртуална конференция „Изкуственият интелект в бизнеса“
БИЗНЕС И КОРОНАВИРУС
Европейската комисия освобождава от мита и от ДДС вноса на медицинско оборудване от държави извън ЕС
„Бизнес по време на криза – предизвикателства и възможности“ ще се състои на 8 април от 16.00 до 17.30 часа изцяло онлайн
Осмо издание на SMEs Webinars - инициатива на ИАНМСП Още
ИКОНОМИКА - АНАЛИЗИ, ПРОГНОЗИ
Работни места в риск: първи поглед върху засегнатите отрасли
Автор: Лъчезар Богданов, Институт за пазарна икономика Още
ПРОГРАМИ И ПРОЕКТИ
Работодатели могат участват в конкурс за финансиране на проекти по Национална програма за заетост на хората с увреждания
ИНФОРМАЦИЯ ОТ СТИВ
Решения на Евразийската икономическа комисия за забрана за износ на някои хранителни продукти
СТИВ – Нур Султан Още
ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ
Бъдещи инициативи и обществени консултации на Европейската комисия