Брой 97 (2103), 22-05-2020
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

НОВИНИ ОТ БТПП

Сътрудничеството и синегрията в Черноморския регион - тема на регионален уебинар


Българската търговско-промишлена палата взе участие в уебинар, организиран от Международния център за Черноморски проучвания (International Centre for Black Sea Studies - ICBSS) и Организацията за Черноморско икономическо сътрудничество (Organisation of the Black Sea Economic Cooperation - BSEC). Палатата е член на Бизнес съвета към ОЧИС.

Сред панелистите на електронното събитие бяха посланик Майкъл Кристидес, главен секретар на Постоянния секретариат на ОЧИС, Даниел Митов, бивш министър на външните работи на Република България, посланик Георге Киамба, посланик на Румъния в Гърция и бивш министър по европейските въпроси на Румъния, посланик Селим Йенел, председател на Форума за глобални връзки (Global Relations Forum), и д-р Сергей Забелин от Руската академия на науките.

Посланик Кристидес заяви, че след пандемията от COVID-19 се появяват нови форми за международно сътрудничество и синегрията в Черноморския регион се запазва.

Министър Даниел Митов направи обстоен анализ на ситуацията - както на ниво организация и държава, така и в икономически аспект като отбеляза, че отношението към някои от водещите световни икономики вече се променя. Все повече изнесените в Азия производства ще се завръщат в страните, от които са инвеститорите. Пандемията е причина и за промяна в производствения капацитет в международен мащаб. Той очерта тенденциите в новия икономически свят и подчерта, че кризата доведе до промени, затворени граници, но обменът на информация обратно – се увеличава. Сигурността е друг аспект, който вече е засегнат и силно повлиян от новите условия. Различните тенденции на пазара за крайния потребител също бяха във фокуса на неговото изказване.

Посланик Киамба потвърди, че комуникацията в момента е изключително важна. Става въпрос както за обмен на информация, така и за поддържане на транспортната комуникативност на целия регион. Отварянето на някои от границите на съседни държави в Черноморската зона е добър знак за външнотърговските отношения, при които ще отпаднат някои ограничения, но ще бъдат въведени нови.

Панелистите се обединиха около мнението, че многостранният елемент в Организацията на Черноморското икономическо сътрудничество е водещ  и сътрудничеството на ниво регион се запазват.

Очаквайте още актуална информация за това как се справят държавите от Черноморския регион с настоящата ситуация на пандемия и как преодоляват заедно икономическите трудности.

 

ПОЗДРАВЛЕНИЯ ОТ ПАЛАТАТА
БТПП ВИ ПОЗДРАВЯВА СЪС СВЕТЛИЯ ПРАЗНИК 24 МАЙ
НОВИНИ ОТ БТПП
БТПП участва в извънредно заседание на НСТС
Обсъждане на проект за изменение на Постановление № 55 (мярката 60/40) Още
Покана за конкурс на Международната търговска камара „Corporate Startup Stars Awards”
Могат да участват компании от всички индустриални сектори. Още
Сътрудничеството и синегрията в Черноморския регион - тема на регионален уебинар
Нови форми за международно партньорство в контекста на COVID-19 Още
НОВА НОРМАТИВНА УРЕДБА
Приет е изцяло нов Закон за управление на агрохранителната верига
Премахват се различията в регулаторната уредба и регистрационните режими на търговските обекти Още
АНАЛИЗИ, ПРОГНОЗИ
30% спад на пазара на автомобили в Европа за 2020 г. - прогноза на Euler Hermes
Отражение върху някои свързани производства в България, които обслужват автомобилната индустрия Още
ПРОГРАМИ И ПРОЕКТИ
Министър Караниколов: Увеличаваме подкрепата за микро и малки предприятия
Очаква се увеличение на бюджета на процедура „Подкрепа на микро- и малки предприятия" с още над 40 млн.лева Още
ГЛЕДНА ТОЧКА
Имаме ли „План Б“?
Автор: Лъчезар Богданов, Институт за пазарна икономика Още
ОБЩЕСТВЕНА КОНСУЛТАЦИЯ
Европейската комисия предлага механизъм за финансиране на проекти за възобновяема енергия
Целта е да бъде улеснено постигането на обвързващата цел за минимум 32% енергия от ВЕИ в брутното крайно потребление до 2030 г. Още