Брой 239 (1750), 13-12-2018
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

НОВИНИ ОТ БТПП

БТПП участва в бизнес форум „България – Испания“ в Мадрид


Димитър Пампулов, член на УС на Българската търговско-промишлена палата и председател на Българо-испанския бизнес съвет към БТПП, взе участие в бизнес форум с двустранни срещи „България – Испания“, който се проведе вчера в Мадрид. Събитието се организира от Изпълнителна агенция за насърчаване на малките и средни предприятия, Конфедерацията на испанските предприемачески организации и Министерството на индустрията, търговията и туризма на Испания.

Домакинът от испанска страна – Хуан Пабло Лазаро, вицепрезидент на Конфедерацията на испанските предприемачески организации, сподели, че България и Испания са изправени пред общи предизвикателства, като страни-членки на ЕС, а именно  необходимостта от предприемане на важни реформи, свързани с икономическия растеж и заетостта. Той определи и областите, в които Испания може да сподели опит, като: инфраструктура, железопътни пътища, строителство, пречистване на вода, възобновяеми енергийни източници, контрол на въздушното движение, инженеринг и консултации.

Отбелязана бе проактивната роля на Българо-испанския бизнес съвет към БТПП за информиране на българските делови среди относно водещите в глобален мащаб позиции на испански фирми в различни сектори, както и идентифициране на търговските им и инвеститорски възможности за сътрудничество с публичния и частния сектор. Особено ползотворни са двустранните контакти по линия на съвместни проекти в стратегическите области, обхванати в актуалната многогодишна финансова рамка на ЕС – например проектите GPP furniture, MeMeVET4Industries, GRECO, SKILLS+ и др.

Българският посланик в Испания Иван Кондов подчерта, че Испания е надежден и приоритетен партньор на българските компании. Той определи като перспективни секторите електроника, телекомуникации и информационни технологии, електротехника , строителство и хранително-вкусова промишленост.

Изпълнителният директор на ИАНМСП д-р Бойко Таков сподели, че все още съществува неизползван потенциал в търговските отношения, въпреки внушителния ръст на двустранния стокообмен.

След официалната част бяха проведени и двустранни срещи по интереси, като от България участие взеха представители на 15 фирми.

 

НОВИНИ ОТ БТПП
Председателят на БТПП взе участие семинар „Ролята на ОИСР за структурната реформа на държавите“
В рамките на националната програма „България – кандидат за членство в ОИСР“ Още
Зам.-председателят на БТПП присъства на процедурата по гласуването от ЕП на Споразумението за свободна търговия между ЕС и Япония
БТПП отново дари средства за благотворителната инициатива „Българската Коледа“
Удължаване на срока за електронно подаване на бизнес идеи по проект AGROINNOECO
До 23 декември 2018 г. Още
БТПП участва в бизнес форум „България – Испания“ в Мадрид
Съпътстван от срещи между фирми от двете страни Още
НОВИНИ ОТ РЕГИОНАЛНИ ПАЛАТИ
Смолянската търговско-промишлена палата има ново ръководство
Приет бе отчет за дейността на палатата и насоки за бъдещата дейност Още
ДАНЪЦИ И ОСИГУРОВКИ
НАП ще излъчва в интернет семинара "Данъци и осигуряване 2019"
Запис от семинара ще бъде публикуван в официалния канал на НАП в YouTube Още
ПРОГРАМИ И ПРОЕКТИ
Операция „Умения“ по ОПРЧР ще дава възможност за специфични обучения според собствените програми на фирмите
Възможност за комбиниране на професионална квалификация, ключови умения и специфични обучения Още
ИНФОРМАЦИЯ ОТ СТИВ
Развитието на индийската икономика през първата половина на финансовата 2018-19 г. (април – септември 2018 г.)
СТИВ - Делхи Още
ОФЕРТИ/ТЪРГОВЕ
Оферти за бизнес партньорство от Enterprise Europe Network