Брой 103 (1861), 03-06-2019
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

НОВИНИ ОТ БТПП

Открито е представителство в София на Виетнамско-българския център за насърчаване на търговията и инвестициите


Председателят на БТПП взе участие в официална церемония в София по повод откриването на представителство на Виетнамско-българския център за насърчаване на търговията и инвестициите. Специално за откриването в България пристигнаха Нгуен Труонг Сон, председател на Управителния съвет на новоучредения център, вицепрезидентът на новата организация Нгуен Те Хънг, и генералният директор Лиен Дук Лиен.

Цветан Симеонов поздрави присъстващите домакини и гости и пожела успех на центъра. Той заяви, че бизнесът е готов да наема работници от Ханой. „Радваме се, че поставяте началото на проактивна дейност чрез представителството на Виетнам в София. Вече имах среща с новия посланик на Виетнам у нас - Н.Пр. Доан Туан Лин, и той е информиран за новия център. Посланик Лин ме увери, че интересите и на посолството, и на бизнеса напълно съвпадат“, подчерта Симеонов. „Ние знаем, че Виетнам е държава, която може да ни предостави добре квалифицирана работна ръка, доказала своите качества, от която родният бизнес се нуждае. В същото време България произвежда продукти, които не са характерни за Виетнам, като козметика например, които могат да намерят добър пласмент там“, заяви председателят на БТПП. Той напомни, че у нас е имало намерение да се ограничи получаването на българско гражданство срещу инвестиции, но бизнесът в лицето на Асоциацията на организациите на българските работодатели, се е възпротивил. „Не може тази практика да се премахва, само защото има институции, които не си вършат работата“, категоричен бе той и обеща БТПП да съдейства за реализация на идеите на новия център. 

"Целта ни е да помагаме на нашите и виетнамските компании да се срещнат и да осъществяват сделки, както и да се увеличи вносът и износът между България и Виетнам“, заяви представителят на БТПП във Виетнам Иван Кашукеев. По думите му центърът си поставя за цел да привлече компании от азиатската държава, които имат желание да инвестират у нас, включително и за да получат българско гражданство. Кашукеев обеща пълно съдействие на родния бизнес, който търси кадри във Виетнам.

Успех на новото начинание пожела и Нгуен Труонг Сон, председател на Управителния съвет на новоучредения център. Той припомни, че преди половин година представителство беше открито и в Ханой. „Нашият център е създаден само от виетнамски граждани, които са живели и учили в България. Ние познаваме вашата страна, българите са наши братя и мога да кажа, че за нас България е втора родина“, заяви Сон и допълни „Идеята ни е да свържем българския и виетнамския бизнес и да развиваме търговията между двете държави“. Той изрази увереност, че това начинание ще успее.

Българският офис на Виетнамско-българския център се намира в центъра на София, на ул. “Добруджа” 1, етаж 2.  

 

 

НОВИНИ ОТ БТПП
Председателят на БТПП присъства на Общото събрание на Националното сдружение недвижими имоти
Сдружението е пряк член на Палатата и е сред най-активните нейни партньори Още
БТПП връчи дипломи на предприемачи с иновативни бизнес идеи в агроиндустрията
В рамките на информационен ден по проект AGROINNOECO Още
Открито е представителство в София на Виетнамско-българския център за насърчаване на търговията и инвестициите
Целта е да се насърчи двустранният стокообмен Още
НОВИНИ ОТ РЕГИОНАЛНИ ПАЛАТИ
Ямболската търговско-промишлена палата стартира проект по ЕРАЗЪМ + „Нови ключови умения за младежи“
Насърчава младите хора за участие в научни изследвания Още
ТРУД И ЗАЕТОСТ
Финансова подкрепа за обучения на работещите в микро- и малки предприятия
За да се подобри пригодността и производителността им на заеманите работни позиции Още
ФИНАНСИ
Standard & Poor's потвърди кредитния рейтинг на България с положителна перспектива
Очакванията за икономическия растеж се оценяват като благоприятни... Още
ГЛЕДНА ТОЧКА
Новите цени на тока – добри и лоши новини
Автор: Калоян Стайков, Институт за пазарна икономика Още
ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ
5 юни - Световен ден на околната среда
Над 50 инициативи организират структурите на Министерство на околната среда и водите Още