Брой 209 (2215), 30-10-2020
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

НОВИНИ ОТ БТПП

Виртуална среща между палатите на България и Иракски Кюрдистан


Въпреки трудностите за фирмите в момента, Българската търговско-промишлена палата наблюдава положителен отговор от бизнеса, който продължава да търси нови пазари и чуждестранни партньори.“ Това заяви председателят на БТПП Цветан Симеонов при откриването на виртуална среща между палатите на България и Иракски Кюрдистан. Интересът от българска страна към работа с партньори от Иракски Кюрдистан е постоянен. Най-вече в областите: търговия, фармацевтична промишленост, козметична промишленост, информационни технологии и смарт решения, енергетика, химическа промишленост, селско стопанство и хранително-вкусова промишленост.

БТПП и партньорите й от Иракски Кюрдистан – ТПП на гр. Ербил, Кюрдистанската ТПП, както и Съюзът на вносителите и износителите на Иракски Кюрдистан, поддържат традиционни връзки от 2011 г. През 2019 г. БТПП бе домакин на два бизнес форума, организирани с ТПП Ербил и ТПП Багдад. По време на едно от събитията бе подписан меморандум за разбирателство, който предвижда подновяване и засилване на сътрудничеството между търговските палати от двете страни с цел подпомагане на бизнес взаимодействието.

Дара Жалил Кхаят, председател на ТПП на гр. Ербил, потвърди, че фирмите от Иракски Кюрдистан също поддържат интереса си към България, тъй като страната е входна врата към Европа, а също така и източник на хранителни стоки и такива от първа необходимост, с оглед на факта, че Иракски Кюрдистан е изключително зависим от вноса им. Дара Кхаят отправи покана към БТПП и представители на българския бизнес да посетят Ербил след възстановяване на нормалната обстановка за пътуване, за да задълбочат контактите с местни компании. Освен това ТПП на Ербил заяви желание да сключи меморандум за разбирателство с БТПП, който ще бъде обсъден в най-близко време.

Основните интереси на иракските компании са насочени към търговия, хранителни стоки, строителни материали, фармацевтични и козметични продукти, както и в областта на туризма. Това стана ясно про време на представянията на компаниите от двете страни. Бе изявено желание и за установяване на съвместни компании с цел откриване на производствени бази в Иракски Кюрдистан.

Участници от Иракски Кюрдистан

Участници от България

Подробни представяния направиха Българската агенция за инвестиции, с участието на главния секретар на организацията Ирина Кирова, и Мукхлис Салеем, генерален директор на Борда за инвестиции на Иракски Кюрдистан.

Васил Василев, ръководител на Службата по търговско-икономически въпроси на България в Ербил, също се включи активно в събитието, както и съдейства за неговото осъществяване. Той заяви, че Иракски Кюрдистан предоставя много възможности за бизнес, които не са изцяло познати на българските фирми, но е готов да съдейства на бизнеса и в двете посоки.

При интерес за установяване на контакти с партньори от Иракски Кюрдистан, можете да се свържете с: БТПП, Дирекция Международно сътрудничетво и международни организации, тел.: 02 8117 489, e-mail: interdpt@bcci.bg и Васил Василев, ръководител СТИВ, тел.: +9647834367595, Mobile: +9647514578615, Mail: v.vasilev@mi.government.bg.

 

 

НОВИНИ ОТ БТПП
Обсъждане на проекти за изграждане на градска железница в София
Част от интегриран, екологично по-чист градски транспорт Още
Красимир Дачев, зам.-председател на БТПП, е „Бизнесмен на България 2019“
В Осмото издание на конкурса, организиран от „Икономически живот“ Още
БГ Баркод: био храни
„Органита“ ЕООД с най-много въведени продукти за седмицата 19-23 октомври в електронния каталог БГ Баркод Още
Виртуална среща между палатите на България и Иракски Кюрдистан
Основните интереси на иракските компании са към внос на хранителни стоки, строителни материали, фармация и козметика Още
НОВИНИ ОТ ЧЛЕНОВЕТЕ НА БТПП
Обучение „Основи на електорнната търговия“
Организира Сдружение Стартъп Фектъри, онлайн, продължителност два месеца, начало 7 ноември Още
НОВИНИ ОТ СМЕСЕНИ ПАЛАТИ
Шведско-българската търговска палата подготвя поредица от събития
Първото е 4 ноември – уебинар Doing business with Sweden, an opportunity for Bulgaria Още
ИКОНОМИКА - АНАЛИЗИ, ПРОГНОЗИ
НСИ: Заводските цени спадат минимално за година
През септември се повишават спрямо август Още
СТАНДАРТИЗАЦИЯ, СЕРТИФИКАЦИЯ
Предложение на ISO за създаване на нов технически комитет „Възстановяване на околната среда“
Стандартизация на всякакъв вид и мащаб на проекти за възстановяване на околната среда Още
ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ
Национално участие на Международен панаир за храни и здравословен начин на живот FOOD AND HEALTHY LIVING FAIRS 2020
3-6.12.2020 г., в гр. Загреб, Хърватия Още