Брой 19 (2025), 28-01-2020
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

НОВИНИ ОТ БТПП

Актуални въпроси от европейския дневен ред – тема на среща с вицепремиера Марияна Николова
Председателят на БТПП Цветан Симеонов и главният изпълнителен директор на Асоциацията на европейските търговско-промишлени палати /ЕВРОПАЛАТИ/ Арналдо Абруцини проведоха среща със заместник министър-председателя по икономическата и демографската политика Марияна Николова. Арналдо Абруцини е на посещение в София по покана на БТПП.

Сред обсъдените въпроси бяха предизвикателствата пред Европа за осигуряване на работна ръка, както и поддържане на благоприятна бизнес среда, тъй като работещите по правилата предприятия са двигател на общественото благоденствие.

Абруцини сподели, че действията на ЕС на глобалната икономическа сцена трябва да целят създаване на открита, справедлива и предвидима международна бизнес среда. Мултилатерализмът и осигуряването на амбициозна реформа в Световната търговска организация също са сред приоритетите на ЕС. Съгласно становище на Европалати, европейският начин за глобализация трябва да се съобрази с динамичната международна среда, а продължаващият успех на търговската политика на ЕС зависи от нейното прилагане на национално ниво. Асоциацията на европейските търговки палати смята, че марката „Европа“ трябва да бъде отстоявана и укрепвана постоянно на световната сцена. Според Абруцини напредъкът в тази посока е немислим без подкрепата на правителствата и на бизнес организациите, включително и на Българската търговско-промишлена палата, която е един добър интерпретатор и реализатор на тези цели.

На Марияна Николова бе предоставено становище на Европалати за най-важните приоритети пред новата Европейска комисия и Европейски парламент, изготвени от Европалати и подкрепяни от Българската търговско-промишлена палата. Цветан Симеонов сподели, че тази позиция е добър ориентир за наскоро започналия мандат на европейските институции, защото това са балансирани предложения по най-важните въпроси на европейската икономика.

По повод на 20-годишнината на Евроклуба при БТПП, Симеонов отбеляза, че европейската интеграция няма алтернатива и допълни: „Това обаче не означава, да бъдем безучастни наблюдатели на това, което се случва в Европейския съюз, а да се борим за по-добра икономическа среда, като се обръща повече внимание на страните, които са по-назад в икономическото си развитие“.

Марияна Николова изтъкна важността на сътрудничеството в рамките на тристранния диалог и ролята на правителството за поддържане баланса на интереси.  

Сред дискутираните теми бе и прозрачността на плащанията по банков път като ключов инструмент за справяне със сивата икономика и проследяване на съмнителните транзакции. В тази връзка непрозрачните плащания са обект на киберсигурността, която обхваща и банковия сектор.

 

НОВИНИ ОТ БТПП
Актуални въпроси от европейския дневен ред – тема на среща с вицепремиера Марияна Николова
Главният изпълнителен директор на ЕВРОПАЛАТИ е на посещение в София по покана на БТПП Още
Продължава партньорството със СУ ”Св. Климент Охридски”
За приложение на научните разработки в реалния сектор Още
Покана за участие на производители и търговци в Мартенски базар „ВСИЧКО ЗА ЖЕНАТА“
2 - 8 март 2020 г. в Изложбена зала ЦУМ, София Още
КОНКУРСИ
47 компании в надпреварата „Инвеститор на годината“ 2019
Номинации до 31 януари Още
ТУРИЗЪМ
Механизмът за насърчаване на организирания туризъм в България
Като начало той ще е с фокус върху Черноморието Още
ЕНЕРГЕТИКА И ЕНЕРГИЙНА ПОЛИТИКА
Предстоят посещения на американски експерти у нас в областта на природния газ и ядрената енергетика
Диверсификация на енергийните източници и маршрути Още
ФИНАНСИ И ФИНАНСОВИ ИНСТРУМЕНТИ
БОРИКА въвежда незабавните плащания в България
Развиване на нови бизнес модели, въвеждане на нови банкови услуги Още
ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ
Изложбата „Винария 2020“ изненадва с богата селекция от напитки
19 до 23 февруари в Международен панаир Пловдив Още
Изложение CONNEXT, 27-28 февруари 2020 г., Миланo, Италия