Брой 29 (2284), 11-02-2021
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

СЕЛСКО СТОПАНСТВО

Стартира приемът по подмярка 5.1 за повишаване на биосигурността в земеделските стопанства


По подмярка 5.1 стартират две процедури - за частни и публични субекти. От фонд „Земеделие“ припомнят, че на 2 февруари с бюджет от 23,5 млн. лв. стартира приемът по подмярка 5.1 „Подкрепа за инвестиции в превантивни мерки, насочени към ограничаване на последствията от вероятни природни бедствия, неблагоприятни климатични явления и катастрофични събития“ по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР 2014-2020 г.). Процедурата е насочена към повишаване на биосигурността в земеделските стопанства.

По процедурата е предвидено изцяло електронно подаване и оценка на проектните предложения, което ще се извършва чрез Информационната система за управление и наблюдение (ИСУН 2020) с използването на Квалифициран електронен подпис (КЕП).

Крайният срок за подаване на проектни предложения е 5 май 2021 г.

Подпомагането цели намаляване на риска и превенция от възникване на заразни болести по животните. Със средствата, животновъдите ще могат да закупуват или изграждат инсталации и оборудване за дезинфекция, огради и преградни съоръжения в рамките на стопанствата, безопасно съхранение на фуражи и на странични животински продукти, както и да направят инвестиции в санитарната инфраструктура.

Приоритет, чрез критериите за подбор по процедурата, ще бъде предоставян на проектни предложения, които се реализират в землището на населено място, общината или административната област, в която е възникнала епизоотична обстановка. С предимство ще са проектите, които се изпълняват в области с по-висок риск от разпространение на заразни болести, както и според гъстотата на броя отглеждани животни. С приоритет ще бъдат стопани с животновъдни обекти, засегнати от усложнена епизоотична обстановка, в резултат на която са унищожени част или всички животни в съответния обект. 

С бюджет от 2 933 700 лв. е открит прием по подмярка 5.1 „Подкрепа за инвестиции в превантивни мерки, насочени към ограничаване на последствията от вероятни природни бедствия, неблагоприятни климатични явления и катастрофични събития“, насочена към държавните институции. Допустими по тази подмярка са Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ), Националният диагностичен научноизследователски ветеринарномедицински институт (НДНИВМИ) и Изпълнителната агенция „Борба с градушките” (ИАБГ).

Крайният срок за подаване на проектни предложения е 10 май 2021 г., като процедурата е изцяло с електронно подаване и оценка на проектните предложения, което ще се извършва чрез Информационната система за управление и наблюдение (ИСУН 2020) с използването на Квалифициран електронен подпис (КЕП).

Целите на процедурата са осигуряването на възможност на БАБХ и НДНИВМИ за инвестиции, свързани с превантивни дейности за засилване на контрола, повишаване на капацитета и оптимизиране на времето за реакция, което ще ограничи риска от възникване на усложнени епизоотични ситуация в бъдеще, което ще позволи да се подобри работата на противоградовата защита в страната и ранното предупреждение за опасни неблагоприятни метеорологични явления.

 

НОВИНИ ОТ БТПП
Красимир Дачев: Кризата, която дойде, е необичайна – и за държавата, и за предприемачите
В предаването „Още от деня“ по БНТ Още
Бизнес срещи за насърчаване на иновациите и дигитализацията в туризма, онлайн, 24 февруари
Фокусът е дигиталната трансформация в сферата на туризма - технологии като IoT, анализ на данни, AI Още
ДАНЪЦИ, ТАКСИ, ФИНАНСИ
НАП и бизнесът продължават проекта за софтуерна фискализация
Следващите стъпки са изготвяне на детайлни бизнес и технически спецификации Още
ВЪНШНА ТЪРГОВИЯ
НСИ: И вносът, и износът бележат спад през 2020 г.
По-значителен спад на износа за трети страни Още
ОФЕРТИ/ТЪРГОВЕ
Оферти за бизнес партньорство
КОНКУРСИ
Конкурс за финансиране на проекти по Националната програма за заетост на хората с увреждания
Могат да кандидатстват работодатели, регистрирани по действащото законодателство Още
СЕЛСКО СТОПАНСТВО
Стартира приемът по подмярка 5.1 за повишаване на биосигурността в земеделските стопанства
ОБЩЕСТВЕНИ ПОРЪЧКИ
Актуализирана е инструкцията за предоставяне на обобщена информация по чл. 230, ал. 1, т. 7 от ЗОП
Чрез Централизираната автоматизирана информационна система „Електронни обществени поръчки“(ЦАИС ЕОП) Още
ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ
Безплатен уебинар: Инвестиции в благородни и индустриални метали. Какво да очакваме от пазарите?
17 февруари 2021 г., 16:30 - 17:30 часа Още
Виртуален моден форум „Fashion Together“
23 февруари 2021 г. , възможност за участие с виртуален щанд Още