Брой 126 (1884), 04-07-2019
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

АНАЛИЗИ, ПРОУЧВАНИЯ

По-добрата бизнес активност в еврозоната не може да успокои тревогите за икономиката


Снимка: iStock
Подобреното представяне на частния сектор в еврозоната през юни не успя да успокои тревогите, че икономиката все още клони към влошаване.
 
Общият индекс на мениджърите по поръчките PMI достигна ниво от 52,2 пункта през миналия месец – малко над първоначалните изчисления. Това е и най-високото четене на данните от ноември насам. Въпреки това целият растеж идва от сектора на услугите, като промишлеността продължава да се представя по-зле, а доверието на бизнеса се понижава на фона на отслабващия ценови натиск.
 
„Би било погрешно да ставаме прекалено развълнувани от подобрението“, посочва Крис Уилямсън, главен бизнес икономист на IHS Markit, които изготвят индекса. „Проучването показва, че брутният вътрешен продукт нараства едва с малко над 0,2% през второто тримесечие, а влошаването на очакванията на бизнеса за предстоящата година – до едно от най-ниските нива от над четири години насам, предполага, че настроението на бизнеса остава мрачно“, допълни той.
Подновените заплахи за нови, по-високи мита от администрацията на американския президент Доналд Тръмп отнемат от енергията за растеж на световната икономика. Междувременно нарастват очакванията, че Европейската централна банка ще намали лихвените проценти до септември в опит да подкрепи икономиката на еврозоната. Действията ѝ са част от глобалната промяна в настроенията на централните банки, като очакванията са тенденцията да застигне и Федералния резерв най-рано през този месец.
 
„Основното притеснение, че колкото по-дълго продължи спадът в промишлеността, толкова по-голяма е вероятността отслабването да се пренесе и при услугите, където устойчивостта в лицето на тенденцията на понижаване при заводския сектор изглежда все по-необичайно“, посочва още Уилямсън.
 
От данните на IHS Markit става ясно още, че най-голям ръст на активността се наблюдава в Германия и Ирландия, а в Италия подобрението е минимално.
 
В германия общият PMI индекс достигна ниво от 52,6 пункта през юни, което е без промяна спрямо първоначалните изчисления и стойностите от май. Също така данните са в унисон с пазарните прогнози, съобщава tradingeconomics.com. От своя страна секторът на услугите бележи 5-месечен ръст (55,8 пункта), докато промишлеността продължава да се свива (45 пункта).
 
Графика: tradingeconomics.com
 

Източник: investor.bg

НОВИНИ ОТ БТПП
Българо-китайския бизнес форум в Пекин и посещение в Международната търговска палата „Пътят на коприната“
Представяне на организацията GS1 България пред главния секретар на Конфедерацията на компаниите и предприемачите в гр. Фуджоу, Китай
Кръгла маса на тема: „Перспективи пред развитието на иновациите в сферата на телекомуникациите и информатиката“
Новорегистрирани търговски представителства на чуждестранни лица
АНАЛИЗИ, ПРОУЧВАНИЯ
По-добрата бизнес активност в еврозоната не може да успокои тревогите за икономиката
ИКОНОМИЧЕСКА ПОЛИТИКА
Новият Закон за публичните предприятия открива пътя към еврозоната
Фирмите с повече от 50% държавно участие ще се приватизират след решение на парламента Още
ИНФОРМАЦИОННИ ТЕХНОЛОГИИ
Електронните разплащания ще се подобрят значително до 2-3 години
Интервю за economic.bg с Габриел Гита, вицепрезидент бизнес развитие на MasterCard за ЦИЕ Още