Брой 171 (176), 03-09-2012
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

НОВИНИ ОТ БРАНШОВИ ОРГАНИЗАЦИИ

Професионалните организации и държавата трябва да пазят имиджа на българския имотен пазар


На 28август в Бургас Националното сдружение „Недвижими имоти” (НСНИ) даде пресконференция, свързана със зачестили сигнали за проява на некоректност спрямо български и чужди клиенти при придобиването и управлението на недвижими имоти у нас.

За своето 20-годишно съществуване, няма нито един член на Национално сдружение „Недвижими имоти“, който да е замесен в имотна измама”, заяви Добромир Ганев, зам.-председател на УС на НСНИ.

Въпреки опитите за компрометиране на българския имотен пазар в някои руски медии, интересът на руските граждани е устойчив. Това сподели Вячеслав Горюнов, от Националния съвет на Руската гилдия на реалторите, най-голямата представителна организация на агентите за недвижими имоти в Русия, с която НСНИ подписа договор за сътрудничество през май 2012 година. България привлича руските клиенти. Случаите на некоректност спрямо тях са провокирани от непознаването на българския пазар и липсата на професионална компетентност от страна на руски псевдо брокери, решили да работят на него. Те не са членове на Руската гилдия, нито имат необходимите компетенции в тази социално значима професия, сподели още г-н Горюнов.

Южното Черноморие трайно се превърна в притегателен център за руски граждани, които са решили да се сдобият с имот в България. Общият брой на закупените от руски граждани имоти са 337 хиляди, като над 100 хиляди са в Бургаска област. Тези данни оповести председателят на Бургаската нотариална колегия Станка Стайкова. Страната ни е от малкото в света с електронен регистър на завещанията, след въвеждането му измамите с имоти са спаднали драстично, отчитат от Нотариалната камара. В момента Камарата работи за създаване на електронен регистър на заверените консулски пълномощни, които да бъдат проверявани при сделки с имоти.. Интересът на руските граждани за придобиване на имоти в България прави наложително доброто сътрудничеството с руските институции и професионални организации, сподели нотариус Стайкова. Нотариалната камара има договор за сътрудничество с Руската федерална камара като политиката на двете организации е да се създава и обезпечава правна сигурност при придобиването на имоти в България.

Йосиф Герон, зам.-председател на Съюза на юристите в България, предложенията за промени в Закона за етажната собственост на Съюза на юристите в България, които ще  ограничат възможностите за измами, свързани с управлението на собствеността на български и чужди граждани в т.нар. „затворени комплекси“.

Предпазливостта на чуждестранните клиенти в голяма степен се дължи и на некоректни строителни фирми у нас, заяви г-н Герон. Регистърът на Строителната камара даде яснота за коректните и качествени строители, нужни са обаче законови промени, които да дадат гаранции на собствениците за завършването на техните имоти. Създаването на "гаранционен фонд" би била голяма крачка в тази посока. Той ще обезпечава завършването на имотите в случай на фалит на строителя.

Всички присъстващи се обединиха около идеята, че са нужни  законодателни промени, които да гарантират още повече сигурността на клиентите купуващи имот в България.

Националното сдружение „Недвижими имоти” настоява за Закон за брокерите, който да регламентира пазара и да въведе ясни правила. Така ще бъде преодолян хаоса и непрофесионализма в този сектор, подчерта Иван Велков, председател на УС на НСНИ.

НОВИНИ ОТ БТПП
БТПП подготвя за 18-ти път Националното търговско изложение "Произведено в България 2012”
По време на изложението са разрешени продажби на дребно, съгласно действащите наредби Още
Новорегистрирани търговски представителства на чуждестранни лица
НОВИНИ ОТ БРАНШОВИ ОРГАНИЗАЦИИ
Професионалните организации и държавата трябва да пазят имиджа на българския имотен пазар
Нужни са законови промени, които да гарантират допълнително сигурността на клиентите, закупуващи имоти в България Още
ОФЕРТИ/ТЪРГОВЕ/КОНКУРСИ
Куба предлага за износ стоки и услуги
ИКОНОМИКА - АНАЛИЗИ, ПРОГНОЗИ
Как и кога ще се усети ефектът от скъпото зърно
Автор: Николай Вълканов, Институт за пазарна икономика Още
ПРОГРАМИ И ПРОЕКТИ
Над 118 млн. лв. допълнително за технологична модернизация и иновации ще получат 142 фирми по ОП "Конкурентоспособност"
Това ще позволи да бъдат финансирани още 121 проектни предложения при запазване на съотношението между микро, малки и средни предприятия Още
ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ
Международен инвестиционен форум в гр. Сочи, Руска федерация
Покани за международни събития, получени в БТПП