Брой 21 (26), 31-01-2012
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

НОВИНИ ОТ БРАНШОВИ ОРГАНИЗАЦИИ

Национално сдружение „Недвижими имоти” - пресконференция "Имотите 2012 - нещата, за които не се говори"


На 30 януари 2012 г. Национално сдружение „Недвижими имоти” (НСНИ) участва в пресконференция, анонсираща поредица от инициативи, свързани с пазара на недвижими имоти.

Пресконференцията акцентира върху механизмите за защита интересите на собствениците на имоти, прозрачността на имотния пазар, качеството на услугите, предоставяни на него, перспективите за развитието му и още много теми, значими както за потребителите, така и за обществеността и професионалистите в бранша.

Председателят на НСНИ Иван Велков представи европейския стандарт за услуги, предоставяни от брокерите на недвижими имоти, и как той може да защити интересите на клиентите и професионалистите на пазара. Стандартът  БДС EN 15733  е приет в България през октомври 2010 г. като държавен стандарт, но все още не е достатъчно познат. Липсата на регламентирани изисквания за качеството на предлаганите от агенциите за недвижими имоти услуги, които да са еднакво валидни за всички брокери на пазара, води до ниско доверие, от което страдат собствениците на имоти, купувачите, както и тези, които се опитват да работят коректно спрямо потребителите и бизнес партньорите си.

Допълнителен фокус в темата за прозрачността и качеството на услугите на пазара на недвижими имоти бяха и въпросите:

  • Има ли механизми за контрол върху качеството на услугите, предоставяни от брокерите на недвижими имоти?
  • Надеждна, качествена и изчерпателна ли е информацията, която получава потребителят преди вземането на решение за сключване на сделка с недвижими имоти?
  • Възможно ли е кредитирането на продажбите от публична продан да стимулира участието в търгове и така да доведе до намаляване загубите на длъжниците?
  • Какви са дефектите в системата на публичната продан?
НОВИНИ ОТ БТПП
Динамично се развиват търговските ни отношения с ЮАР
Посланикът на Република Южна Африка Н.Пр. Шийла Камерер и новоназначеният консул и съветник по политически и икономически въпроси Бойки Мотлунг посетиха БТПП Още
НОВИНИ ОТ БРАНШОВИ ОРГАНИЗАЦИИ
Национално сдружение „Недвижими имоти” - пресконференция "Имотите 2012 - нещата, за които не се говори"
Пресконференцията акцентира върху механизмите за защита интересите на собствениците на имоти, прозрачността на имотния пазар, качеството на услугите, предоставяни на него, перспективите за развитието му Още
ДАНЪЦИ, ТАКСИ, ФИНАНСИ
Информационен митнически портал на ЕК – ценен помощник за икономическите оператори
В портала са публикувани и интерактивни "модел сделки" на основните стъпки в стандартен внос, износ и транзит в и извън ЕС. Още
ДИАЛОГ С БИЗНЕСА
ИА „Автомобилна администрация” анализира потреблението на руските универсални разрешителни за превоз
ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ
Дни на България в гр. Тамбов, Руска федерация
Дните ще се проведат от 17 до 18 май 2012 г. и ще бъдат съпътствани от изложба на български стоки и услуги. Още