Назад

Бе открита изложба в Музея за нова история на Варна


На 08.07.2022 г. в Музея за нова история на Варна беше открита изложба, посветена на 90-та годишнина  на Първата промишлена изложба във Варна.Това лято се навършват 90 години от провеждането на първата промишлена изложба – мострен панаир в град Варна през 1932 г. Това събитие е било организирано съвместно от общинската управа на града, лигата за курортна Варна, Варненската търговско-индустриална камара и Популярна банка.

Промишлената изложба във Варна се е провеждала ежегодно до 1940 г. По време на това събитие са били излагани произведенията на местните индустрия, занаяти и земеделие. Това е била една от чисто местните инициативи, изградили международния облик както на града, така и на цялата държава.

По повод на тази годишнина Музеят за нова история на Варна организира изложбата, която да припомни тези „златни за българската икономика години”.

В експозицията могат да бъдат разгледани различни видове оригинални документи от фонда на музея, свързани с организацията и провеждането на първото изложение. Акцент на изложбата са три автентични технически изделия, произведени в началото на ХХ в. – фермерски дизелов двигател „Лоренц”; зърномелачка с ремъчно задвижване, свързана с двигателя; ръчна колонна бормашина. Трите технически изделия са част от личната колекция на Николай Цаневски.

Изложбата може да бъде видяна в Музей за нова история на град Варна до началото на месец септември.

Изложбата се посреща с голям интерес от бизнес средите, жителите и гостите на Варна, за което говори високата посещаемост и широкото медийно отразяване на събитието.