Назад

Председателят на БТПП участва в енергийна конференция



Цветан Симеонов (в средата), г-жа Аурелиа Домницеану, министър съветник в Посолството на Румъния, и Кристиан Атанасовичи, мениджър бизнес развитие, Kawasaki Gas Turbine Europe

В София се проведе третата конференция от поредицата Regional Approach 2022. Събитието бе организирано от комуникационната платформа и списание Energynomics, с ориентация към енергийния бизнес в Румъния и съседните държави.

B2B конференцията бе отлична възможност за взаимодействие между бизнес лидери и експерти в енергийния сектор от Румъния и България, с цел обмяна на идеи и бъдещо делово сътрудничество.

Събитието бе открито и модерирано от Габриел Авакаритей, главен редактор на изданието Energynomics. Приветствие отправи, Аурелиа Домницеану, министър съветник в Посолството на Румъния в България.

Обръщение към участниците в конференцията направи и председателят на УС на БТПП Цветан Симеонов. Той приветства организаторите на събитието и отбеляза, че процесът по възстановяване на икономиката на България е започнал, но той все още се движи с бавни темпове. Все още пазарът на енергия и суровини, съчетан с прекъсването на веригите за доставки и сложните транспортни връзки на страната, са пречка за възстановяването. Симеонов добави, че по данни от 2020 г. на ЕК, България е силно зависима от газ от Русия, като използва 77% от природния газ от тази дестинация. Според него необходимо е правителството да осигури компенсации за цената на природния газ както за бизнеса, така и за потребителите, тъй като растящите цени ще продължат да ускоряват инфлацията, като в същото време ще оставят редица семейства без отопление и затворени бизнеси.

Българската търговско-промишлена палата стимулира и насърчава всеки един предприемач в тази непредсказуема икономическа и политическа среда да премине към възобновяеми енергийни източници /ВЕИ/ за собствени нужди. Палатата предприе и редица действия за облекчаване на регистрационните режими за малки ВЕИ до уведомителни режими, като представи препоръки на правителството.

Събитието продължи със специализирани презентации на утвърдени експерти в енергийния сектор, които представиха нови технологии за пестене на енергия, и технологии на производство. Участваха представители на Веолия България, Тракия Икономическа зона, Kawasaki Gas Turbine Europe, АББ Румъния, НЕК България, Институт за енергиен мениджмънт, Signify и други.

Близката география и сходната история правят България и Румъния идеални кандидати за добро сътрудничество. Още повече, като част от ЕС, двете страни вече са поели общ път, очертан от едни и същи директиви, регламенти и задължителни цели.

Конференцията, която събра на едно място компании от енергийния сектор, работещи в Румъния и България, e отличен подход за запознаването им с нови пазарни възможности. В много случаи България и Румъния срещат едни и същи трудности  - стара инфраструктура, липса на вътрешно финансиране, незавършена модернизация на енергийните пазари. Ето защо решенията, които работят в една страна, могат да бъдат и отговорът на проблемите в съседната.

Сред темите на конференцията Regional Approach Sofia 2022 бяха и енергийна сигурност, проекти за възобновяема енергия, финансиране на енергийни проекти, когенерация, автоматизация и IoT – индустрия 4.0, оползотворяване на отпадъци, биогаз и стратегически партньорства.

Представянето на всички участници в конференцията можете да проследите в Youtube канала на Energynomics