Назад

Кръгла маса на тема "Задължителна медиация по семейни дела"


На 26 и 27 септември 2022 г. се проведе Кръгла маса „Съвременни български семейства и разрешаване на конфликти“, целящо да даде трибуна за мнението на експертите относно евентуалното преминаване към модел на задължителна съдебна медиация по семейни конфликти.

Събитието е организирано от Професионалната асоциация на медиаторите в България (ПАМБ) в партньорство с Българската търговско-промишелна палата, Института по медиация и управление на спорове ( ИМЕУС) и Фондация „Ресурсен център Билитис".

ПАМБ е пряк член на Палатата и провежда сертифициращи и надграждащи обучения по медиация в сътрудничество  с БТПП.

Събитието се осъществява по проект  „Децата на фокус в разнообразните семейства“ с финансовата подкрепа на Исландия, Лихтенщайн и Норвегия чрез Фонд Активни граждани България по ФМ на ​ЕИП.

Събитието събра представители на Министерство на правосъдието, съдебната власт, Омбудсмана, адвокатурата, изявени медиатори и НПО сектора, за да се обсъдят предизвикателствата пред задължителната медиация по семейни дела и да се потърсят съвместно евентуални решения за целта.

Сред панелистите бяха д-р Агне Тваронавичиене, Директор на Лабораторията по Медиация и устойчиво разрешаване на конфликти към университета Миколос Ромерис, Литва, съдия Даниела Александрова, зам.председател на Софийски районен съд, ръководител на брачното отделение на съда, Лилия Симеонова, началник на политическия кабинет на министъра на правосъдието за периода – м.декември 2021г. –м.август 2022г., Корин Левиц, медиатор от Чикаго, САЩ, д-р Юлия Раданова, председател на ИМЕУС, адв. Свилена Димитрова, член на Управителния съвет на ПАМБ.

Темите, поставени за обсъждане, включваха задължителната съдебна медиация по семейни дела, различните форми на препращане, стандартите и изискванията спрямо семейните медиатори и последващия контрол върху дейността им, скрийнинг за евентуални форми на домашно насилие и дали последното препятства осъществяването на последваща медиация.

Събитието приключи с обещание участниците в Кръглата маса да излязат със становище относно предложените изменения и допълнения в Закона за медиацията и Гражданско-процесуалния кодекс, предвиждащи въвеждане на Института на задължителната медиация, което официално да бъде депозирано в Министерство на правосъдието.