Назад

БТПП и Столична община ще работят още по-активно в полза на икономиката на града, нейните фирми и граждани




В БТПП се проведе среща на ръководствата на Българската търговско-промишлена палата и Столичната община.

Палатата бе представена от председателя Цветан Симеонов, зам.-председателя Тодор Табаков, гл. секретар Васил Тодоров и членове на Управителния съвет. 

Екипът на Столична община се ръководеше от кмета Йорданка Фъндъкова и включваше арх. Здравко Здравков – главен архитект на София, Георги Георгиев – председател на Столичния Общински съвет, представители на Столична общинска агенция за приватизация и инвестиции (СОАПИ).

Срещата бе открита от Цветан Симeонов, който поздрави участниците в срещата и подчерта, че БТПП винаги е била коректен партньор на Столичната община, независимо от политическата обстановка в страната. Бе изтъкнато, че  ангажираността на БТПП с въпросите на Столична община е поради решението Палатата да обслужва фирмите от София-град и София-област. Симеонов акцентира върху значението на София за икономиката на страната ни, тъй като тук се произвеждат почти 50% от БВП, като безработицата е едва 2%.

В изложението си Йорданка Фандъкова изрази задоволството си от настоящата среща на живо след 2 години пандемия, като очерта БТПП като много важен партньор, коректив и консултант в дейността на Столичната община. Тя представи накратко екипа си и очерта София като най-бързо развиващия се град в България, който излиза бързо от кризите, благодарение на потенциала си и най-вече на непрекъснато разрастващия се бизнес. В столичния град нещата са балансирани, населението бързо нараства, като в него идват предимно млади хора, намиращи добра работа с добри доходи. Докато преди години водеща е била инфраструктурата, сега на първо място излизат хората, талантите, инвеститорите, като вниманието е насочено към образованието, дуалното обучение, както и създаването на нови модели, пилотни проекти.

Амбициозната задача за София е въвеждането на електронно обслужване на населението, като през последните години  са въведени 16 нови електронни услуги, което говори, че дигитализацията работи директно с администрацията.

От 2016г. София има Стратегия за интелигентна специализация, осъществявана чрез Експертен съвет за наука и Експертен съвет по бизнес, в които участва и БТПП. Прави се анализ на средата и на потенциалната инфраструктура, както и на комуналните възможности. През последните 24 години ръстът на приходите е над 7 млрд. лева, което  позволи на столицата да премине през Ковид кризата  и общинският бюджет да покрие всички необходими разходи. Аутсорсинг секторът на столицата създава около 5,6% от БВП, като едновременно с това се развива и културно-творческата индустрия на столичния град.

Бяха очертани основните задачи пред столичната администрация: да осигури политическа стабилност  в нестабилната политическа обстановка  и да получи потвърждение на кредитния рейтинг на столицата. За да се стимулира администрацията да постига по-голяма финансова дисциплина, БТПП счита, че е добре част от събраните данъци от всяка община да остават в местния бюджет вместо всичко да се събира в бюджета и тогава да се правят отчисления. Тогава размерът на тези суми ще отразява активността и състоянието на местната икономика, а не да се разпределят по усмотрение на управляващите по нечии политически мотиви.

В тази връзка Фандъкова призова БТПП да подкрепи Столичната община в усилията за модернизация на градския транспорт и дигитализация на сектора за опазване на околната среда и качеството на въздуха в София. Тя сподели, че с повишаване цените на горивата се предлага и повишаване  на цените на билетите за градския транспорт, но според нея това не е ефективно и засега не се предвижда като мярка.

На свой ред екипът на Палатата постави редица въпроси, изразяващи мнението и интересите на бизнеса. Зам.- председателят Тодор Табаков засегна финансовото състояние на столицата, като подчерта, че София се дистанцира от безразборното харчене и ще влезе в по-добра позиция в сравнение с други градове. Бе зададен въпрос относно възможността на столичния бюджет да покрива падежите на стари заеми, както и въпроси относно стари, рушащи се сгради, за поддръжка на общи части и за предприемащи се мерки за подобрена инфраструктура. Бе приведен пример на добра практика за поддържане на сградите на австрийската столица.

Георги Георгиев, председател на СОС, се спря на работата на Топлофикация, където се работи на регулиран пазар, цените на газа са силно регулирани, тъй като понастоящем няма дружество, което да издържи на тези разлики. Той изтъкна ролята на публично-частното партньорство при изграждане на паркинги, спортни зали и др.

Арх. Здравков изтъкна  необходимостта от смяна на законодателството относно общите части, така че да се  осигури по-добре общественият интерес.

Председателят на БТПП увери гостите, че по отношение на законодателните мерки могат да разчитат на подкрепата на БТПП, а по отношение на градския транспорт би могло да се ползва швейцарският опит, където гостите в хотелите заплащат по няколко франка на ден, получават безплатна карта за цялата мрежа за срока на престоя, а сумите се предоставят за развитието на транспорта. 

Цветан Симеонов подчерта ролята на дигитализацията, като приведе пример, че БТПП е 11-та палата в света, акредитирана за водене на електронен регистър, като понастоящем палатите са вече над 700. Палатата би приветствала всяко едно административно облегчение за бизнеса, привеждайки за пример инсталирането на  фотоволтаици за собствени нужди, където не би трябвало да се изисква разрешение за строеж.

Председателят на БТПП очерта следните сфери за бъдещо партньорство между Палатата и Столична община:

  • Управление на отпадъците,
  • Използването на минералните води в София;
  • По отношение на КСО поддръжка на къщата-музей в Карлово на Иван Грозев, първият председател на Търговската камара  и кмет на София;
  • При обществените поръчки  няма пречка да се търси  най-ниската цена, но параметрите на поръчката трябва да са детайлно разписани, поставени  на строг и независим контрол и разплатени едва след констатирано съответствие с изискванията.

На срещата се дискутираха въпроси като контрола на велоалеите от общинската полиция, организиране извозването на едрогабаритни отпадъци  и въвеждане на най-добрите световни практики за управление на отпадъците, осигуряване места за паркиране, модернизация на жп транспорт в столицата и връзката му с летището, както и задълбочаване доброто сътрудничество на Съвета по инвестиции към БТПП със СОАПИ и Общинския гаранционен фонд, с оглед промотиране на София като регионален инвестиционен хъб.

Бе постигната договореност всички въпроси и предложения да се изпращат в писмен вид до Столична община за по-нататъшно взаимно разглеждане и разрешаване.