Назад

Международна конференция по здравеопазване в Париж




37-та GS1 конференция по здравеопазване стартира на 15 ноември в Париж, Франция и събра за три поредни дни делегати от 65 страни от цял свят - на място и в онлайн среда. В 24 работни сесии, 110 лектори от заинтересовани страни в здравеопазването - регулаторни органи, производители, дистрибутори и доставчици на услуги - споделят новости и добри практики от внедряване на стандартите GS1.

Важна тема в част от сесиите е дигитализацията в сектор здравеопазване. Дигитализирането на данните за здравни продукти и в частност листовките за лекарства, би доставило множество ползи както за пациентите, така и за производителите на лекарства. Чрез едно сканиране така важната информация за използването на конкретно лекарство, може да бъде достъпна по всяко време и на всяко място. Лесна за прочитане, в аудио формат за незрящите пациенти, листовката може да бъде допълвана от производителя бързо и лесно.

Нов проект на EFPIA (European Federation of Pharmaceuticals Industries and Assosiations) от началото на 2022 г., вече е донесъл конкретни ползи за пациентите с украински произход, които са напуснали страната си заради войната в различни страни на Европа. ePIL  (electric product information leaflet) прави възможно получаването на важна информация за лекарството на украински език. Ключово за функционирането на приложението е сканирането на стандартния баркод GS1 Data Matrix  върху опаковката на лекарството, след което се прави връзка с линк на компанията производител, където е качена дигитална листовка на украински език. Към момента в проекта са включени 10 производители с 480 продукта.

По подобен проект работи и Световната здравна организация (WHO),  като в пилотната фаза са  компаниите Novartis, Roche и Cilpa с три продукта по лекарско предписаниe, използвани в болници в Зимбабве и Южна Африка.

Особено внимание отново  бе обърнато на регулациите по отношение на проследимостта на лекарства и медицински изделия в различни страни по света.  Като оставим настрана държави като САЩ и страните от Европейския съюз, където регулациите вече са в процес на прилагане, впечатление прави имплементирането на регулации, предвиждащи използване на стандартите GS1 за идентификация и проследимост, в страните от Близкия изток, в т.ч. Египет и Йордания.

Декрет 499 от 28 октомври 2021г. в Египет налага използването на глобално разпознаваеми стандарти и идентификационни номера (GTIN) за всички медицински изделия, които се търгуват в Египет и изграждането на електронна система за тяхната проследимост, в рамките на една година.

Важната роля на стандартите GS1 в процесите на проследимост беше отбелязана от компаниите, които дистрибутират ваксините срещу Ковид. Благодарение на изградената система за логистика, базирана на стандартите GS1, 125 милиона дози от ваксините Sinovac и 350 милиона дози от други ваксини са успешно дистрибутирани и разпределени в 600 дистрибуционни центрове на територията на Индонезия, включваща 1700 острова с население 100 000 души. Проектът на Biofarma и Medtrack включва идентификация с GTIN и сериен номер на три нива на опаковане на ваксините. Предстои изградената система да бъде приложена и в дистрибуцията на регулирани лекарства и медицински изделия.

В конференцията от страна на GS1 България участва Десислава Димитрова, експерт за сектор "Здравеопазване". България е представена и от иновативната софтуерна компания SoftGroup, утвърдена в предлагането на решение за проследимост при лекарствата. Компанията е член на GS1 HIG (Healthcare Interest Group) и участва в конференцията със своя оригинална установка за генериране на енергия, докато се водят разговори за добавената стойност на бизнеса от внедряването на стандартите GS1 и реализирането на проследимост.

За повече информация: gs1bulgaria@gs1bg.org и тел. 02/8117 433.