Назад

Препоръки към бизнеса за защита от постковид синдром



Председателят на БТПП Цветан Симеонов се срещна и разговаря с представители на Сдружение „Лечение на КОВИД-19 с реконвалесцентна плазма“. Това е българска неправителствена гражданска инициатива, създадена през юли 2020 г. Сдружението е пълноправен член на Националната пациентска организация. Председателят на Сдружението  д-р Павлина Михайлова и координаторът на Обществения съвет към сдружението Борис Дишев споделиха колко е важна профилактиката на това ново заболяване, което може да засегне до 80% от хората, които са преболедували или са се ваксинирали срещу КОВИД-19. В подкрепа на искането за повече финансови средства за диагностика и лечение на КОВИД-19 вече се произнесоха наши пулмолози, кардиолози, нефролози, невролози и др.

Бумът на смъртността от КОВИД-19 по всяка вероятност мина. Но се очаква рязък скок на различни болести като диабет, автоимунни, ракови, инсулти, инфаркти. Причината е постковид синдромът, който е не по-малко коварен и опасен от самия КОВИД-19. Сдружението е изготвило ПРОТОКОЛ за лечение на КОВИД-19 и постковид синдром и вече година и половина консултира хора от цялата страна.

Според Цветан Симеонов, много хора и в частност бизнесът биха се заинтересували от практически стъпки за въвеждането на систематично наблюдение на индивидуалния здравен статус. За да се избегне този постковид синдром, е важно да се прави профилактика в рамките на 3 месеца след боледуването.

Препоръчително е във всяка организация да има пулсоксиметър – уред за измерване на сатурацията, който струва между 50 и 150 лв, за да е на разположение на служителите. Нормалната сатурация е над 94-95% кислород. Важно е всеки човек да знае базовата си сатурация, за да има представа как тя се движи по време на боледуване на КОВИД-19.

Целта е навреме да се регистрират отклонения, за които никой не подозира и които биха могли да доведат до животозастрашаващи ситуации.

Председателят на Палатата оцени важността на извършваната от Сдружението дейност и предложи включването на негови експерти и консултанти в ежегодното обучение по здравословни и безопасни условия на труд в Палатската система.

Сайт на сдружението: https://covid19plasma.eu/

За контакти: E-mail: covidplasma19@gmail.com, тел.: 0898 780 380, ФБ група  https://www.facebook.com/groups/818490042020801