Назад

Новоназначеният посланик на Словения посети БТПП


Н.Пр. Наташа Бергел, новоназначен извънреден и пълномощен посланик на Словения в София, посети Българската търговско-промишлена палата и разговаря с председателя Цветан Симеонов.

Посланик Бергел изложи своите приоритети през настоящия мандат, като основният е повишаване на стокообмена между двете страни.

Председателят информира госта за членството на БТПП в международни организации и в регионални формати за сътрудничество, отворени за търговски палати, видовете членство - доброволно и задължително и услугите, предоставяни от Палатата в подкрепа на бизнеса. Представени бяха доброволният търговски регистър и Арбитражният съд към БТПП, както и благоприятната данъчна система на България, насочена и към чуждестранни инвеститори. Предоставени бяха и информационни материали, подготвени от Палатата. 

Обсъдени бяха  инициативи за развитие на двустранните търговско-икономическите отношения и за идентифициране на нови области на сътрудничество.

По информация на Министерство на икономиката и индустрията през 2021 г. стокообменът възлиза на 506.467 млн. евро, като се отчита намаление с 21.0%, от които износ 214.621 млн. евро (16.6%) и внос 291.946 млн. евро (24.4%).