Назад

Откриват нов завод за електрически велосипеди в Пловдив


Нов завод за електрически велосипеди край Пловдив ще разкрие 1000 нови работни места. Проектът предвижда инвестицията да достигне 40 млн. евро. Вложението е съвместно между пловдивския производител на велосипеди "Макском" и австрийския производител на мотоциклети Pierer Group, европейска фирма с богат опит в мотоциклетния, а вече и във велосипедния бизнес.

Старт на новия проект бе даден от министъра на иновациите и растежа Даниел Лорер.

"С такъв тип производства България ще излезе на първо място в Европа по производство на електрически велосипеди", посочи министър Лорер по време на събитието.

По думите му превръщането на България в стабилна европейска страна, където законността е над всичко, ще привлече много чуждестранни инвестиции.

Велосипедната индустрия е една от най-силните и експортно ориентирани в страната. С тази нова инвестиция можем да станем първи производител в Европа, добави министърът.

Лорер посочи, че Министерството на иновациите и растежа ще създаде институционалната рамка, както за насърчаване на малки и средни предприятия, така и на стартъпи и на по-големи инвестиции, така че да се постигне икономически растеж от поне 5% догодина.

Новият завод е разположен в "Тракия икономическа зона" и ще произвежда освен електрически велосипеди и други двуколесни електрически превозни средства.