Назад

Нови възможности за българо-алжирското делово сътруднчеството


На работна среща между председателя на БТПП и новоназначения посланик на Алжирската демократична и народна република Н.Пр. Байя Бенсмаил бяха обсъдени приоритетите на нейната мисия в България, започнала само преди 2 седмици.

Цветан Симеонов представи постигнатото до момента с партньори от Алжир – Търговско-промишлената палата и Конфедерацията на алжирските работодатели, и запозна алжирския гост с дейността на Палатата в подкрепа на бизнеса.

Дипломатът оцени високо положените усилия за развитие на двустранното икономическо сътрудничество и подчерта, че има желание то да се задълбочи след  отпадане на ограниченията от Ковид-пандемията.

Правителството на Алжир постоянно извършва реформи за привличането на  икономически партньори от Африка, Азия и Европа. Реформите са както в икономическата сфера, така и политически, и допринасят за стабилизирането на държавата. Страната  има ролята на пристанище за Африка, входна врата, която води до сърцето на континента. Съгласно програмата за развитие "Африка 2026" вече са изградени много централни пътища и инфраструктура, но предстоят още инициативи в строителството. От 2009 г. Алжирската демократична и народна република е член на Арабската зона за свободна търговия. Посланик Бенсмаил посочи и конкретни условия, създаващи благоприятна инвестиционна среда в страната.

Бе договорено в края на месец март 2022 г. да се проведе двустранна бизнес среща, организирана от БТПП, съвместно с Посолството на Алжир и местни партньори за представяне на икономическия и инвестиционен климат в двете страни с цел активиране на бизнес контактите между компаниите.

Сред целите на Посолството на Алжир в София са проучване на възможността за създаване на Смесен бизнес съвет, както и установяване на връзки между регионални бизнес структури и палати от двете страни. Не на последно място бяха разисквани и възможностите за възобновяване участието на компании в изложения и панаири в двете страни.

При интерес за участие в предстоящото бизнес събитие в края на март т. г., както и включване в Смесен българо-алжирски бизнес съвет, можете да се свържете с БТПП, Дирекция "Международно сътрудничество и международни организации", тел.: 02 8117 489, e-mail: interdpt@bcci.bg.

По информация от Министерството на икономиката през първите шест месеца на 2021 г. стокообменът между България и Алжир възлиза на 54.6 млн. щ.д., като отбелязва ръст от 17.2 % спрямо същия период на 2020 г. Българският износ възлиза на 39.0 млн. щ.д. (спад с 11.0%), а вносът достига 15.6 млн. щ.д. (ръст от 473%).