Назад

Защо всеки инвестира във фотоволтаици?


През изминалите години соларният бизнес се развива все повече и повече в световен мащаб. С нарастването на ефективността на соларните панели, слънчевата енергия става все по-достъпна и привлича инвеститорски интерес. Не трябва да се подценява и значението на фотоволтаиците, свързано с „Европейския зелен пакт“, чрез който Европа цели да постигне нулеви нетни емисии на парникови газове до 2050г. В близкото бъдеще, Европейският съюз ще прилага и други практики, чиито цел е възобновяемите енергийни източници да заемат основен дял в енергетиката.

Главната причина за развитието на соларния бизнес обаче е фактът, че когато се направи финансова равносметка, една фотоволтаична централа възвръща инвестицията в нея средно за между 3 и 7 години, в зависимост от изкупната цена на електроенергията. Важно е да се спомене, че животът на една фотоволтаична електроцентрала е близо 30 години, като той може да бъде удължен, след като се направят необходимите ремонти и подмяна на основни компоненти. Следователно, клиентът може да добива зелена електроенергия в период до 30 години, която да е предназначена за продажба и за собствено потребление. Това от своя страна прави инвестицията във фотоволтаична система сигурна и доходоносна.  Като потвърждение на казаното се наблюдава, че финансовите институции усилено разработват и въвеждат различни инвестиционни програми и продукти, които са насочени към финансиране на фотоволтаични електроцентрали. Обичайно условие за отпускане на финансирането е електроцентралата да бъде изградена от компания с доказан опит и добра репутация.

„Хидроенергийна компания“ АД настъпва в соларния бизнес през далечната 2010 година, завършвайки първия си проект в България. Само 12 години по-късно, компанията има завършени фотоволтаични проекти по цялото земно кълбо, с обща инсталирана мощност над 4 GW, което е достатъчно за захранването със зелена електроенергия на над 1 400 000 домакинства. През годините Хидроенергийна компания е натрупала опит във всички аспекти на соларния бизнес и днес изпълнява успешно обекти „до ключ“, а именно осигуряване на документи и разрешителни, проектиране по всички части на проекта, доставка на материали, цялостно изграждане на електроцентрала, изпълнение на всички необходими тестове, присъединяване към електропреносната мрежа и въвеждане в експлоатация, както и поддръжка на завършената соларна система. За 12 години „Хидроенергийна компания“ АД има над 150 завършени проекта, като продължава да изгражда устойчиви партньорски отношения с участниците в инвестиционния процес.

При интерес и желание за контакт и сътрудничество -  е-mailpartners@hec.global