Назад

Има неизползван потенциал в търговията на България с Мароко




Българската търговско-промишлена палата проведе уебинар на тема „Нови възможности за сътрудничество между България и Мароко“. Онлайн събитието бе открито от председателя на БТПП Цветан Симеонов, който благодари на партньорите от дипломатическите мисии на България и Мароко в Рабат и София за инициативата и успешната организация. Той подчерта,че търговските палати от двете приятелски страни имат дълга история на сътрудничество и това улеснява контактите им дори във виртуален формат. Целта на самото събитие бе да се очертаят и представят икономическите сектори от двустранен интерес.

Димитър Данчев, заместник-министър на икономиката и индустрията, също участва в уебинара и сподели, че все още има потенциал за нарастване на българския износ за Мароко и то най-вече в секторите, свързани с хранително-вкусовата промишленост, селскостопанската продукция, електрониката, електротехниката, машините и оборудването, козметиката и други.

Данчев каза, че за постигането на тази цел трябва да се използват по-активно  съществуващите механизми за двустранно сътрудничество като Смесената междуправителствена комисия за икономическо, търговско и техническо сътрудничество, както и сътрудничеството по линия на бизнес организациите на двете държави.

През миналата година двустранната търговия бележи ръст от над 35 % до 217 млн. долара, като износът на България се увеличава с 14 % до около 114 млн. долара, а вносът от Мароко отчита ръст от 70 % до 103 млн. долара, съобщи Данчев. Той изрази надежда тази тенденция да продължи и през следващите години и насърчи мароканските компании да се възползват от икономическите и бизнес предимства, предлагани от България.

Н.Пр. Закия Ел Мидауи, посланик на Мароко в България, приветства участниците във форума и заяви, че Мароко е предпочитана страна от много чуждестранни компании както за инвестиции, така и за търговия. „Мароко е входна врата за България в Африка и се надявам България да бъде такава за мароканските стоки към Европа и Балканския регион“, каза тя.

В презентацията си Н.Пр. Пламен Цолов, посланик на България в Мароко, подчерта,  че това е първото събитие в полза на бизнеса от началото на пандемията преди 2 години. Според него има потенциал за по-интензивно сътрудничество  в икономически сфери като: автомобилна промишленост, текстил, фармацевтика, информационни технологии и др.

Повече от 40 участници в уебинара получиха полезна информация за развитието на икономиките на двете страни, напредъка на Мароко в областта на възобновяемите енергийни източници и детайлна информация относно митническите процедури в африканската страна.

Запис на събитието може да проследите на следния линк:

https://us06web.zoom.us/rec/share/yFBaYoW108DUeA3PgBYCeqFl2ecTobHm00oPo2FiVW0qK_OE4athV-09SlQb-nw4.LVzVR-PoOvEvztWv Access Passcode: 8m0mz@uV