Брой 94 (2349), 20-05-2021
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

НОВИНИ ОТ БТПП

Общо събрание на Международната организация GS1, 19-20 май 2021


На 19 и 20 май се провежда Общото събрание на Международната организация GS1. Събранието бе открито с отбелязване на 50-годишнината на  уникалния идентификатор GTIN (Глобален номер на търговската единица) за маркиране с баркод на стоките, които се предлагат в търговската мрежа (видео). Стикерите с цените на продуктите, използвани в началото на 70-те години на миналия век, се оказват недостатъчни и трудни за обработване. Необходимо е нещо, което да спестява пари и време, да служи за еднозначна идентификация на стоките, които се купуват в магазините и да позволява бързото получаване на информация за цената при продажба, както и следене на наличностите в реално време. Случва се нещо, което никой не може да повярва. Смели бизнес лидери се обединяват, като загърбват своите различия и това, че са конкуренти, за да създадат нещо, което да промени и подобри начина, по който пазаруваме. На 31 март 1971г. тази група лидери заседава в Ню Йорк и взема следните три решения: да си сътрудничи за внедряването на универсален продуктов код; да мисли глобално и да разшири прилагането му извън границите на хранителните магазини; да работи върху развитието на системата за идентификация и използването на иновативни методи.

Днес, 50 години по-късно, стандартите включват много повече от идентификация на стоки, а именно идентификация на транспортни единици и пратки, локации, амбалаж и други, също стандарти за различни видове баркод и кодирането на идентифицираща информация, съобразено с нуждите на различните сектори и не на последно място стандарти за споделяне на данни, в т.ч. данни за транзакции (поръчки, авизо, фактури и други), основни данни (master data) за продуктите и данни за движението им по веригата до крайния получател.

В уводните думи на Мигел Лопера, президент на GS1, към участниците в ОС се съдържа удовлетворение от работата на организацията през годината, както и решителност за справяне с предстоящите предизвикателства. GS1 и стандартите GS1 увеличават своето значение и приложение в условията на глобална дигитализация. Повишен е броят на малките и средни предприятия, които използват стандартите в отговор на динамично променящите се условия на търговия.  През април 2021 г. стартира работа Платформа от глобални регистри GS1, която дава възможност за проверка на принадлежността на даден идентификатор към съответната фирма.

В първия ден на събранието бяха докладвани резултатите в отделните направления, в т.ч. здравеопазване, конвенционална и електронна търговия, транспорт и логистика, строителство, железопътен транспорт. Отчетени са много добри резултати и инициативи, които затвърждават позициите на организацията в световен мащаб за постигането на прозрачност, оперативна съвместимост, сигурност и проследимост по веригите на доставка за всеки един от секторите.

Бяха представени и гласувани оперативния и финансов план за следващите три години (2021-2024), както и корпоративните цели, програмата и бюджета за 2021-2022. Важни акценти са дигиталната трансформация и услугите през глобалните регистри; сътрудничеството с различните индустрии; високо качество на данните; мигриране към преобладаващото използване на 2D баркодове; повишаване на знанието и компетенциите за стандартите.

В Общото събрание от страна на GS1 България участват Цветан Симеонов, Председател на БТПП и на УС на GS1 България, и Цвета Братанова, изп. директор. Тази година се навършват 30 години от членството на България в GS1, чрез местната Национална организация за страната ни -  GS1 България.

 

 

 

 

НОВИНИ ОТ БТПП
Общо събрание на Международната организация GS1, 19-20 май 2021
Дигитална трансформация. Платформа от глобални регистри Още
Покана за онлайн семинар „Пазарът на млечни продукти в Китай“, 9 юни 2021 г.
БТПП е партньор на събитието Още
Предстои Третото издание на GS1 Healthcare Executive Dialogue
Прозрачност, сигурност и проследимост при доставката на ваксини Още
НОВИНИ ОТ БРАНШОВИ ОРГАНИЗАЦИИ
Изложение БАТА АГРО ще се проведе от 1 до 5 юни на Летище Стара Загора
Организира Българската асоциация на търговците на агротехника Още
ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ
Международната търговска камара организира онлайн събития на тема „Правни аспекти за стартиращи компании“
Дати на провеждане: 25 май, 2 юни и 29 юни 2021 г. Още
Покана за информационно онлайн събитие на EIT RawMaterials - „Среща с българската общност“
27 май 2021 г., 9:00 - 11:00 часа CET Още
ДАНЪЦИ, ТАКСИ, ФИНАНСИ
Късна данъчна свобода в условията на пандемия
Днес, 20 май, отбелязваме Ден на данъчната свобода през 2021 г. Още
СЕЛСКО СТОПАНСТВО
Земеделските стопани получиха над 45 млн. лева по Натура 2000
Мярката подпомага 11 204 земеделски стопани Още
РЕГИОНАЛНО РАЗВИТИЕ, СТРОИТЕЛСТВО
Омбудсманът към МРРБ: Наредбата за техническите паспорти ощетява гражданите
Удължаването на срока за паспортизацията на сгради с още две години не решава проблемите Още
ИНФОРМАЦИЯ ОТ ДИПЛОМАТИЧЕСКИТЕ МИСИИ
Виртуални срещи с американски компании в сектор здравеопазване
8 и 9 юни, от 13:00 до 17:00 часа Още
ОФЕРТИ/ТЪРГОВЕ
Оферти за бизнес партньорство
Общо, към днешна дата, 246 актуални оферти в базата данни на БТПП Още