Брой 231 (2237), 01-12-2020
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

НОВИНИ ОТ РЕГИОНАЛНИ ПАЛАТИ

Стартира нов проект на Бургаската търговско-промишлена палата

Алтернативен туризъм  в пограничните райони и опознаването на места, предлагащи исторически факти, кулинарен туризъм, спа, винен туризъм и още разнообразни идеи бяха във фокуса на туроператори, медии и представители на заинтересовани фирми от турския град Кешан и Бургас.
На 26 и 27 ноември Бургаската търговско-промишлена палата и Търговско- промишлената палата от гр. Кешан, Турция  - партньори по проект “Алтернативни видове туризъм – предпоставка за повишаване на устойчивостта на туристическия бизнес в трансграничния регион”*,  проведоха съвместно събитие - първоначалната конференция по проекта.

Целта на срещата бе да запознае заинтересованите представители на целевата група и широката общественост с дейностите по проекта, неговите цели, задачи и очакваните резултати.
При стриктно спазване на всички противоепидемични мерки за провеждане на срещи на закрито на участниците бяха представени регионите на Бургас и Кешан и възможностите, които те предлагат за съвместно развитие на туристическия бизнес от двете страни на границата.
В своите презентации партньорските организации представиха и детайлно описание на дейностите, методите за тяхното изпълнение, целевите групи, които ще бъдат включени, и очакваните крайни резултати от изпълнението на  проекта.
Стана ясно, че настоящият  проект е своеобразно надграждане на резултатите от предишен съвместен проект на двете организации, успешно приключил преди няколко години, в резултат на който са създадени и приведени на практика  съвместни туристически маршрути, включващи исторически и природни забележителности и непознати обекти от областите на Кешан и Бургас. Опознаването на двата региона сега спомага за доразвиване на възможностите за включване на алтернативни форми на туризъм, които могат да бъдат предпоставка за удължаване на туристическия сезон и привличането на клиенти с различни интереси.
По време на срещите бе заявен интерес от представителите на туристическия бизнес от двете страни за задълбочена работа и активно участие в събитията по проекта.
Предстоящите опознавателни турове, дискусионният форум и обучението ще дадат нужната основа на туристическите предприемачи да изградят успешна стратегия за привличане на нови групи туристи, задълбочаване на бизнес отношенията и контактите с партньори от съседната страна и в резултат - активизиране на трансграничния туризъм. А също така и да бъдат оформени поне четири нови маршрута, които да предоставят незабравими преживявания на хората, които искат да се забавляват и да пътуват, без да посещават плажа и морето.
Извън този форум бе подписано споразумение от председателя на БсТПП инж. Цанко Иванов и зам.-председателя на Кешанската ТПП г-н Оркун Йоцкая за продължаване на сътрудничеството между двете палати.

--------------
* С Реф. № CB005.2.22.010 и Договор № РД 02-29-138/31.08.20г., финансиран по Програма за трансгранично сътрудничество ИНТЕРЕГ – ИПА ТГС -  България – Турция  2014 – 2020

 

 

НОВИНИ ОТ БТПП
Председателят на БТПП анонсира предстоящото връчване на Годишните награди за 2020 г.
Електронен формат за удостояване на наградените фирми и партньори Още
Среща с посланика на Аржентина Н.Пр. Алфредо Атанасоф
Обсъждане на предстоящо виртуално бизнес събитие и съвместно реализиране на проекти Още
БТПП подкрепя приемствеността между утвърдените специалисти в областта на арбитража и младите юристи
Двадесет и един млади юристи ще получат сертификати за успешно завършено обучение Още
НОВИНИ ОТ РЕГИОНАЛНИ ПАЛАТИ
Стартира нов проект на Бургаската търговско-промишлена палата
С партньор Търговско-промишлената палата от гр. Кешан, Турция Още
НОВИНИ ОТ БРАНШОВИ ОРГАНИЗАЦИИ
Първи кандидатури за „Наградите на БАИТ“ за 2020 г.
Наградите ще бъдат връчени на официална церемония през м. февруари 2021 г. Още
БИЗНЕС СРЕДА
Министър Сачева допълни заповедта за затворените бизнеси, чиито работници могат да получават компенсации от държавата
ПРОГРАМИ И ПРОЕКТИ
25 проекта за близо 7 млн. лв. ще бъдат финансирани по 11-та конкурсна сесия на Националния иновационен фонд
356 малки и средни компании са получили ваучери на обща стойност 6 млн.лв. за ИКТ услуги Още
Три проекта със сертификати за инвестиции на стойност над 8 млн.лв.
Ще разкрият близо 300 нови работни места Още
ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ
Емисиите парникови газове спаднаха до най-ниското си равнище през последните три десетилетия
Дължи се основно на енергийния сектор, където емисиите са спаднали с близо 15 % Още
ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ
Уебинар "Движение на стоки след Брекзит"
10 декември, 16:00 - 17:30 часа, онлайн, Зуум Още