Брой 100 (2355), 31-05-2021
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

БИЗНЕС СРЕДА

Разработва се пакет от мерки за възстановяване на бизнеса след пандемията


„Заедно с колегите от кабинета активно работим по пакет от мерки за възстановяване на бизнеса след пандемията“. Това съобщи министърът на финансите Асен Василев на съвместна пресконференция с министрите на образованието и науката проф. Николай Денков и на туризма Стела Балтова. „Структурно бюджетът към началото на май вече има сериозни проблеми и трябва да се осигурят пари от различни места, за да могат да се финансират продължаващите нужди на бизнеса, на Министерството на здравеопазването и за подпомагане на пенсионерите", обясни Василев.

Относно актуалното състояние на бюджета министър Василев посочи, че до 14 май 2021 г. от централния бюджет са изхарчени 1,164 млрд. лв.. От буфера в бюджета са взети 283 млн. лв, а от бюджета на МФ – 22 млн. лв. От средствата 810 млн. лв. са изразходвани за непредвидени разходи чрез преструктуриране“. С тези разходи в голямата си част са платени мерките за справяне с пандемията от COVID, за подкрепа на бизнеса, както и за осигуряване на допълнителните средства за пенсионерите за месеците април и май. „Тоест, вместо да се актуализира бюджетът, когато през март става известно, че ще трябва да се продължат, това не се прави, а започват да се дърпат всички възможни буфери и пера, които са налични. Още преди ние да влезем като правителство, започват да се дърпат средства от пера, които не са предвидени за тази цел“, заяви министърът. Непредвидени разходи са били насочвани и за църкви, за Фонда на фондовете, за БНТ и др.

„Това, което успяхме да направим с колегите е да намерим буфер от 0,8% от различните министерства, като се намаляват разходите, основно за персонал, и със средствата да се продължи  изплащането на подкрепата от 50 лева за пенсионерите. Продължава да се търси ресурс, с който изплащането на тези средства да продължи до края на служебното правителство“, подчерта министърът. Той посочи, че епидемиологичната обстановка вече не налага да има затворени бизнеси. Затова се разработва цялостна програма за възстановяване на бизнеса след пандемията. „Ние трябва да преминем от режим, в който заплащахме на бизнесите, тъй като са затворени, в режим на подпомагане на възстановяването на бизнесите, да работят нормално и ритмично и да преодолеят икономическите трудности, както и да решат натрупаните до момента проблеми“, категоричен беше Асен Василев.

В тази насока е и мярката, по която работим от първия ден на правителството, защото тя е за сектора, който е най-засегнат все още - туризмът", допълни министърът. Той съобщи, че са осигурени средства от централния бюджет за реализацията на програма със силен социален ефект. С нея ще бъде дадена възможност на 30 хиляди ученици и педагогически персонал, да почиват в продължение на една седмица и да посещават туристически забележителности в България.  Министърът на образованието проф. Николай Денков информира, че участието в програмата, която е с общ бюджет от 15 млн. лв. ще е доброволно, като допустимият брой деца от едно училище, които могат да се включат, е 70. Заявки за участие от страна на училищата ще се приемат до средата на юли. Процесът по кандидатствате ще продължи до 15 септември или до изчерпване на финансовия ресурс. Вече се проучват предварителните нагласи на образователните институции за реализиране на тези летувания, заяви проф. Денков.  

Изпълнението на програмата предвижда туроператорите, които традиционно работят с деца и ученици, да подготвят цялостни туристически пакети. „По този начин ще се стимулира работата на бизнеса, но  ще има и ефект върху възпитанието и развитието на учениците“, допълни министърът на туризма Стела Балтова. Предвидени са различни мерки, сред които дотиране на седалки в самолети и намаляване цените на плажните принадлежности. Също така е постигнато споразумение румънските туристи да посещават страната ни без да представят тестове за COVID, посочи тя. Министърът на финансите съобщи, че се работи активно и по други мерки за подкрепа на туристическия сектор, сред които заплащането на тестовете за коронавирус на влизащите в страната чуждестранни туристи.

Приложение: Информация за предоставените средства за 2021 г. от централния бюджет по бюджетите на първостепенните разпоредители с бюджет.

 

 

НОВИНИ ОТ БТПП
Активизиране на партньорството с Търговско-промишлената палата на Барселона
Бяха дискутирани възможности за привличане на испански инвеститори Още
БТПП предлага богата база данни с оферти за бизнес сътрудничество
Над 200 актуални оферти от цял свят за търговия, коопериране, ноу-хау Още
НОВИНИ ОТ РЕГИОНАЛНИ ПАЛАТИ
Търговско-промишлена палата – Стара Загора е с обновено ръководство
Общото събрание на членовете на сдружението се проведе на 27 май Още
НОВИНИ ОТ СМЕСЕНИ ПАЛАТИ
Как българският бизнес може да се възползва от търговската война с Китай
Лъчезар Динев, председател на Българо-китайската търговско-промишлена палата, пред Bloomberg TV Bulgaria. Още
Асоциацията на българо-арабски икономически камари с нов офис
БИЗНЕС СРЕДА
Разработва се пакет от мерки за възстановяване на бизнеса след пандемията
Преминаване от режим, в който се заплащаше на бизнесите, тъй като са затворени, към режим на подпомагане на възстановяването им Още
НСИ: Бизнес климатът през май се подобрява
Във всички наблюдавани сектори - промишленост, строителство, търговия на дребно и услуги Още
ИКОНОМИЧЕСКИ И СОЦИАЛЕН СЪВЕТ
ИСС настоява за по-амбициозни цели в Споразумението за партньорство 2021-2027 г. и за анализ на възможностите за работата от разстояние
ОБЩЕСТВЕНИ ПОРЪЧКИ
Подаване на информация за списъка на стопанските субекти с нарушения
За случаи на недобросъвестно и нелоялно поведение в процеса на възлагане на обществени поръчки Още
ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ
Търговска мисия с посещение на Международно индустриално изложение INNOPROM 2021,
5-8 юли 2021 г., гр. Екатеринбург, Руска Федерация Още