Брой 127 (1885), 05-07-2019
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

НОВИНИ ОТ БТПП

Възможност за инвестиции и партньорство с високотехнологичния център на Китай – град Шънджън
Васил Тодоров, главен секретар на Българската търговско-промишлена палата, взе участие в Конференция за икономическо и търговско сътрудничество Китай /Шънджън/ - България, която се проведе в София. Събитието се организира от Алианса за външни пътувания на Шънджън, Българо-китайската асоциация за бизнес развитие и Тракия икономическа зона.

Над 30 представители на българския бизнес имаха възможността да установят контакти с китайски фирми в областта на финтех, трансгранична електронна търговия, логистика, с университети, научноизледователски институции, както и да научат повече за възможностите за партньорство с бизнеса от високотехнологичния център на Китай – град Шънджън.

Чунджи Лиу, заместник-дирекор на Търговско бюро на Община Шънджън, запозна участниците на конференцията с бизнес климата и възможностите за инвестиции в Шънджън. Градът е с население от около 18 - 20 млн. жители и е първата специална икономическа зона в Китай. Намира се в съседство с Хонконг и Макао и е с добре развит морски и въздушен транспорт.

Васил Тодоров привества участниците в събитието и изрази готовността на БТПП да съдейства на бизнеса от България и Китай чрез широката гама от услуги, които Палатата предлага. Главният секретар спомена, че Китай традиционно е най-големият търговски партньор на България в Азия. Той изтъкна, че страната заема 2-ро място по размер на износ и 3-то място по внос към трети страни от/към България през 2018 година (след Русия и Турция). Васил Тодоров определи и потенцилните сектори за развитие на двустранните отношения, сред които винопроизводство, производство на селскостопанска продукция, минерални води и др.Той представи отношенията на БТПП с партньори от Китай и акцентира върху доброто сътрудничество с Посолството на Китайската народна република в София.

Представители на Българска агенция за инвестиции /БАИ/ и Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средни предприятия /ИАНМСП/ запознаха участниците в конференцията  с бизнес климата в България и проведените съвместни мероприятия.

В БТПП главният секретар проведе и индивидуална среща с делегацията от Шънджън, на която представи детайлно дейността на БТПП, регионалната ѝ структура и услугите, които Палатата предлага в полза на бизнеса. По време на срещата бе обсъдена възможността за бъдещо сътрудничество между България и Шънджън в областите селско стопанство, туризъм и информационни технологии.

Васил Тодоров отправи покана към Търговското бюро на Шънджън за организиране на бизнес делегация, която да посети София и да се запознае с възможностите за правене на бизнес в страната.

 

НОВИНИ ОТ БТПП
Семинар на тема “Възможности и предизвикателства, които предоставя Митническият съюз между ЕС и Турция“
Търговията с Турция постоянно нараства, заяви председателят на БТПП Още
Възможност за инвестиции и партньорство с високотехнологичния център на Китай – град Шънджън
Градът е първата специална икономическа зона в Китай и е с добре развит морски и въздушен транспорт Още
Арбитражният съд и процедура бяха тема на обсъждане по време на посещението на делегация от БТПП в гр. Фуджоу, Китай
Нови членове на Палатата
ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ
Намерете нови международни партньори като участвате в безплатни двустранни бизнес срещи по време на изложението EMO HANOVER 2019
АНАЛИЗИ, ПРОУЧВАНИЯ
Електротехниката и електрониката на първо място по износ у нас
Германия е основният пазар Още
Общият индекс на цените на производител в промишлеността нараства с 2.8% на годишна база
ТУРИЗЪМ
Koи ca нaй-мнoгoбpoйнитe чyждecтpaнни тypиcти в Бългapия?
Изследване на Евростат Още
ИКОНОМИКА - АНАЛИЗИ, ПРОГНОЗИ
UniCredit: Износът на България се засилва, вътрешното търсене губи инерция
ИКОНОМИКА
Ще засегне ли България търговското напрежение между САЩ и ЕС?
Коментар на доц. д-р Тодор Ялъмов, преподавател в СУ "Климент Охридски", в ефира на Bloomberg TV Bulgaria Още