Брой 132 (1890), 12-07-2019
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

СВЕТОВНА ИКОНОМИКА

Coface: Търговските напрежения отново на преден план в световната икономика


Снимка: Shutterstock
Спад  в световната търговия се наблюдава през първата половина на годината и дори през втората да се очаква леко възстановяване, то вероятно ще отчете 0,7% спад, считат експертите на компанията за кредитно застраховане Coface.
Очаква се световният икономически растеж да намалее от 3,1% през 2018 г. до 2,7% през 2019 г. и след това да остане стабилен през 2020 г. В този контекст Coface очаква ръст в неплатежоспособността на компаниите в по-голяма част от страните през тази година.
Напрегнатата ситуация в сектори като автомобилната индустрия, металургията, дистрибуцията и текстила е показателна за  уязвимостта на глобалната икономика. За втори път в рамките на шест месеца Coface понижава оценката си за кредитния риск на автомобилните компании в 13 държави, както и почти всички оценки на риска в автомобилния сектор в Европа.
 
Трудностите, пред които е изправен автомобилният сектор, са показателни за проблемите в глобалната икономика.  Същевременно цикличното забавяне в много региони и политическите рискове, породени до голяма степен от търговския протекционизъм и променящото се поведение на потребителите (напр. висококачествено домакинско оборудване в Китай и новите разпоредби за борба със замърсяването в Европа) допринасят за усложненията в сектора.
 
Търговското напрежение между Китай и Съединените щати ще допринесе за забавянето на икономиката на САЩ, както и за  по-ниско вътрешно търсене, като се очаква икономически растеж от 2,5% тази година и едва 1,3% през 2020 г., спрямо 2,9% през 2018 г. За Китай търговската война доведе до значителен спад в износа към САЩ. Отчетен е спад от 10% през първите четири месеца на годината. Търговското напрежение оказва влияние върху цялата световна икономика.
По-общо казано, несигурният  резултат от преговорите между китайското и американското правителство и напрежението, което се усеща в атмосферата, породено от търговската война, продължава да оказва влияние върху  бизнес доверието. В много страни по света се отчита спад на бизнес доверието през последната година, особено в производствените сектори, споделят експертите на Coface. Такъв е случаят в Германия, където показателите за бизнес доверие като IFO, отчетени през юни, са най-ниските за последните пет години.
Наблюдава се и тенденция към намаляване на годишния темп на промишлено производство.
 
Coface прогнозира икономически растеж за Германия от 0,8% тази година в сравнение с 1,5% миналата година. Също така анализаторите понижават оценката си за риска в Германия от A1 на A2. Оценките за три икономики, които се влияят пряко от ситуацията в Германия, също са понижени. Coface понижава оценката си за Чехия и Словакия (от А2 до А3), както и за Австрия (от А1 до А2). 
 
Бизнес рискът също се увеличава в Исландия (понижен до А3). По-благоприятно е развитието в държави като Узбекистан (оценка повишена от C до B) и Киргизстан  (оценка повишена от D на C), където оценката на риска се подобрява и компаниите се възползват от относително отворената икономика и политика.

Източник: Investor.bg

НОВИНИ ОТ БТПП
БТПП: Втората по пазарен капитал банка в света гледа към България
Цветан Симеонов, председател на Българската търговско-промишлена палата (БТПП), „Бизнес старт“, 08.07.2019 г. Още
Провеждане на ежегодна среща със служителите на СТИВ
1 август 2019г., гр. София Още
НОВИНИ ОТ СМЕСЕНИ ПАЛАТИ
Инфо среща „Продавай онлайн с VIVRE“
16 юли в София Още
ОФЕРТИ/ТЪРГОВЕ
Търг в Ирак
Проект за възстановяване на електроенергийния сектор Още
ПРОМИШЛЕНО ПРОИЗВОДСТВО
НСИ: Рязко забавяне в промишленото производство у нас през май
По предварителни данни през май сезонно изгладеният индекс на промишленото производство остава на равнището от април Още
БЮДЖЕТ И ФИНАНСИ
Отпадат книгите за дневни финансови отчети на фискалните устройства
Източник: Национална агенция за приходите Още
ИКОНОМИКА - АНАЛИЗИ, ПРОГНОЗИ
Индустрията на изнесените услуги е сред най-добрите работодатели в България
Над 67 000 са вече заетите в аутсорсинг сектора у нас, до 2 години ще станат близо 80 000 Още
ГЛЕДНА ТОЧКА
Бюджетно презастраховане или нещо друго?
Автор: Калоян Стайков, Институт за пазарна икономика Още
СВЕТОВНА ИКОНОМИКА
Coface: Търговските напрежения отново на преден план в световната икономика
Наблюдава се и тенденция към намаляване на годишния темп на промишлено производство и спад на доверието Още