Брой 105 (110), 01-06-2012
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

ДАНЪЦИ, ТАКСИ, ФИНАНСИ

НАП: Удължава се срокът за подаване на Интрастат-декларации


От 1 юли Интрастат операторите ще могат да подават декларациите за извършените от тях вътреобщностни доставки до 14-то число на месеца, следващ месеца на извършването им, а не както беше досега – до 10-то число. Това е записано в новия Закон за статистика на вътрешнообщностната търговия със стоки, който влиза в сила в началото на юли.

Промяната в срока е по желание на самите Интрастат оператори, като така се и уеднаквяват сроковете за подаване на ДДС и Интрастат декларациите в Националната агенция за приходите (НАП).

Новият закон удължава и срокът, в който новите Инстрастат оператори са задължени да подадат първата си декларация. Това трябва да стане до 20-то число на месеца, следващ първия референтен период, за който трябва да подадат Интрастат декларация. Промяната е в полза на операторите, които за пръв път попадат в обхвата на системата Интрастат. По този начин им се предоставя достатъчно време, за да се запознаят с изискванията и да изпълнят задълженията си.

Удължава се и срокът, в който Инстрастат операторите могат да извършват корекции по подадените си месечни декларации до 6 минали референтни периода.

С промените се повишават и санкциите при неизпълнение на задълженията на Интрастат операторите. Максималните санкции от 1 юли ще бъдат до 5 000 лв., вместо досегашните 1 000 лв., съобщават от НАП.

Към края на март регистрираните Интрастат-оператори в България са 9 341. Задължените по системата Интрастат са фирми, регистрирани по Закона за ДДС, които извършват търговия със стоки с фирми от други държави в Европейския съюз, като стойността на тази търговия превишава определени прагове в лева. Праговете се определят ежегодно поотделно за всеки от двата потока – „изпращания” (износ) и „пристигания” (внос). Прагът за деклариране на „изпращанията” за настоящата година е 230 000 лева, а за „пристиганията” е 200 000 лева.

НОВИНИ ОТ БТПП
Становище на БТПП относно подобряване на административното регулиране
Становището и конкретни предложения на фирмите са изпратени на Съвета за административна реформа към Министерски съвет Още
БТПП поздрави децата от Дом "Св. Иван Рилски" по случай Деня на детето
Палатата е дългогодишен спонсор на детския дом Още
Нови членове на БТПП
ОФЕРТИ/ТЪРГОВЕ/КОНКУРСИ
Оферти за бизнес партньорство
ДАНЪЦИ, ТАКСИ, ФИНАНСИ
НАП: Удължава се срокът за подаване на Интрастат-декларации
Фирмите ще подават декларации за извършените доставки до 14-то число на месеца, е не до 10-то Още
ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ
Съобщения за международни събития, получени в БТПП
Информационна среща за представяне на процедурата “Seed fund”
Ще бъдат представени условията за участие с проекти за получаване на финансова подкрепа за нововъзникващ иновативен бизнес Още