Брой 102 (107), 29-05-2012
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

ДИАЛОГ С БИЗНЕСА

Oбществено допитване до заинтересованите икономически оператори


Министерството на икономиката, енергетиката и туризма се обръща с молба към заинтересованите икономически оператори в България да предоставят своите мнения и предложения във връзка с инициативата на Европейската комисия за създаване на нов общностен инструмент - "Предложение за регламент на ЕП и Съвета относно достъпа на стоки и услуги от трети държави до вътрешния пазар на обществени поръчки на Съюза и за определяне на процедури за подпомагане на преговорите относно достъпа на съюзни стоки и услуги до пазарите на обществени поръчки на трети държави" (вж. документа).

С проекта се регламентират два основни правни механизма, позволяващи:

  • въвеждане на мерки за изключване/отстраняване на т. нар. "необхванати стоки и услуги" от участие в ОП (необхванати стоки и услуги са тези, за които няма действащи международни или двустранни споразумения по достъпа до пазара на ОП) - индивидуалните договарящи органи в съответствие с новите процедури и по преценка на ЕК ще могат да ограничават участието в търгове на стойност над 5 млн. евро на оферти, съдържащи над 50% стоки и/или услуги с произход от страни, които не са поели международни ангажименти по достъпа до пазара, и при които липсва съществена реципрочност; възложителите ще могат (без да се задължават) да прибягват до изключване на дадени стоки или услуги при ОП на стойност над 5 млн. евро, но ще трябва да съгласуват предварително решението си с ЕК; за целите на прилагането Комисията ще бъде упълномощена в срок от два до четири месеца да приеме изпълненителен акт, засягащ одобряването на планираното изключване/отстраняване (чл. 6);
  • предприемане на мерки срещу трети страни, чиято национална практика изключва или дискриминира доставчиците от ЕС, и които отказват да предоставят подобрен достъп до пазара на обществени поръчки за стоки и услуги в преговорите с ЕС (чл. 10 и 11); съгласно чл. 11 при определени условия възложителите ще могат да вземат решение за неприлагане на мерките, предвидени в чл. 10, като за целта ще трябва да публикуват решението си и да информират ЕК.

С регламента се въвеждат и правила при оферти с необичайно ниска цена, задължаващи възложителите да информират оферентите за причините, поради които са приели необичайно ниската предложена цена или разходи (чл. 7).

Писмени мнения и предложения във връзка с предложения от ЕК регламент могат да се изпращат в срок до 30 юни на адреси: d.naidenova@mee.government.bg

НОВИНИ ОТ БТПП
БТПП участва на 101-та сесия на Международната конференция на труда
Кризата в младежката заетост е сред темите в дневния ред на Конференцията Още
Търговията между Иран и България често се осъществява индиректно, чрез посредници
Има възможности за договаряне на по-конкурентни цени при извършване на директна търговия Още
Покана за участие в срещи с фирми от Мароко
Бизнес делегацията включва предприемачи от Палатата на търговията, индустрията и услугите на гр. Рабат Още
НОВИНИ ОТ БРАНШОВИ ОРГАНИЗАЦИИ
20 години НСНИ в подкрепа на професионализма в бизнеса с недвижими имоти
Регионални кръгли маси са част от инициативите, свързани с отбелязването на юбилея Още
ДИАЛОГ С БИЗНЕСА
Oбществено допитване до заинтересованите икономически оператори
Проучването е свързано с инициативата на ЕК за създаване на нов общностен инструмент за обществените поръчки Още
МЕЖДУНАРОДНА ТЪРГОВИЯ, ПАЗАРИ
ЕП иска ново партньорство между ЕС и Китай, основано на реципрочност
Трикратно е нараснал търговският дефицит на ЕС с азиатския гигант през последните 10 години Още
ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ
Остава по-малко от месец за участие в конкурса "Европейски награди за насърчаване на предприемачеството"