Брой 124 (2130), 01-07-2020
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

НОВИНИ ОТ БТПП

Почетна диплома за Нейно превъзходителство г-жа Сри РасджидБългарската търговско-промишлена палата отличи с почетна диплома Н.Пр. г-жа Сри Астари Расджид, посланик на Индонезия в София, по повод приключването на мандата й в нашата страна. Цветан Симеонов, председател на БТПП, връчи дипломата по време на официалното представяне на книгата на посланик Расджид „Изкуството на дипломацията“, което се състоя в Националната галерия.

Палатата награди  Н.Пр. г-жа Сри Астари Расджид за активното й партньорство с БТПП и за приноса й в развитието на икономическото сътрудничество между България и Индонезия по време на нейния мандат от март 2016 г. досега.

С активното съдействие на посланик Расджид, БТПП и Посолството на Индонезия организираха регулярни срещи, с цел обмен на важна икономическа информация относно новостите в законодателството в двете страни, както и редица събития. Сред тях се откроява и срещата с бизнес делегация от Съвета на регионалните представители на Република Индонезия и Българо-индонезийски бизнес форум по повод посещението на министъра на външните работи на Република Индонезия – Рътно Марсуди, в София през септември 2019 г.

Eкземпляри от книгата на посланик Расджид „Изкуството на дипломацията“ - на български и на английски език, са предоставени на БТПП за нуждите на Библиотеката. С удовлетворение отбелязваме, че в книгата е включено и подписването на споразумение за сътрудничество между БТПП и  Индонезийската търговско-промишлена палата през септември 2019 г.

------------

По информация от Министерството на икономиката, двустранният стокообмен през 2019 г. достига 226,8 млн. щ. д. - ръст 227% спрямо 2016 г. Салдото е отрицателно за България през този период.

Водещи стоки в стокообмена с Република Индонезия за 2019 г.:

Износ от България - пшеница и смес от пшеница и ръж; семена от анасон, звезден анасон, копър, кориандьр, кимион; медицински, хирургически, зъболекарски  и  ветеринарни инструменти  и апарати; препарати от видовете, използвани за храна на животни; ензими, ензимни препарати, крафтхартии и крафткартони; интегрални схеми и електронни микрокомплекти.

Внос от Индонезия - медни руди и техните концентрати, палмово масло, приемателни телевизионни апарати, кафе, хартии и картони, синтетични  прежди и др.

 

НОВИНИ ОТ БТПП
Почетна диплома за Нейно превъзходителство г-жа Сри Расджид
По повод приключването на мандата й в нашата страна Още
Партньорство с Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране
Интерконсулт България (ICB) премина успешно през „Оценка на иновационен капацитет“
Посредством инструмента IMP³rove Още
Нови членове на Палатата
НОВИНИ ОТ БРАНШОВИ ОРГАНИЗАЦИИ
Национална конференция ”Европейски и световни предизвикателства за българските производители на храни и напитки"
9 юли 2020 г., гр. София Още
БЕЗОПАСНОСТ НА ТРУДА
Работодателите у нас вече могат да оценяват риска от разпространението на КОВИД-19 онлайн
Интерактивният инструмент е свободно достъпен, само срещу регистрация Още
ИНОВАЦИИ, НАУКА
НСИ: Иновационната активност на предприятията се увеличава с 2.9 пункта
Ръст се наблюдава както при предприятията в индустриалния сектор, така и при тези в сектора на услугите Още
ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ
Споразумението за цифровизация на достъпа до правосъдие ще бъде от полза за гражданите
По-ефективно съдебно трансгранично сътрудничество между националните съдилища Още
Европейската комисия инвестира над 300 000 евро в развитието на 13 регионални центъра в България