Брой 18 (275), 25-01-2013
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ

Eврогрупата разреши международната спасителна помощ за Гърция


На заседание в Брюксел финансовите министри от еврозоната разрешиха отпускането на следващия транш от 9 милиарда и 200 милиона евро на Гърция в рамките на международната спасителна помощ за страната. Малко над 7 милиарда евро от сумата ще отидат за рекапитализация на гръцките банки, а два милиарда евро - за финансирането на гръцката икономика, съобщи БНР.
Бившият председател на Еврогрупата Жан-Клод Юнкер изрази задоволство, че гръцкото правителство е реализирало исканите от него мерки, свързани с данъчната реформа и цените на електричеството. Той добави, че Еврогрупата очаква от Атина да изпълни до пролетта и исканите от нея промени в подоходното облагане.
Холандският финансов министър Йерун Диселблум бе избран почти единодушно за нов лидер на Еврогрупата, съобщиха световните информационни агенции. Против кандидатурата му бе подаден само 1 глас. Единствено испанският финансов министър е гласувал против, без да коментира позицията си, информира news.bg.
Дисеблум заменя на поста премиера на Люксембург Жан-Клод Юнкер, който бе начело от 2005 година и миналата година обяви намерението си да се оттегли.
Агенциите отбелязват, че изборът на Диселблум, министър от 2 месеца, с такова голямо одобрение бе очакван. Кандидатурата му срещна одобрението на Германия заради поддържаните идеи за строга бюджетна дисциплина, но и на Франция заради левоцентристката партийна принадлежност на министъра.
Очакват го много предизвикателства като кризата в Еврозоната и непопулярните мерки, предприети досега срещу нея, високата безработица, преговорите около заема за Кипър и други.
След избирането си, той очерта своите приоритети като лидер, обеща да работи за икономически растеж и бъдеща интеграция.

НОВИНИ ОТ БТПП
БТПП представи очакванията си за мерки до края на мандата на настоящото правителство
Председателят на БТПП г-н Цветан Симеонов изпрати на Вицепремиера Симеон Дянков списък с мерки, които сумират очакванията на бизнеса до края на мандата на настоящото правителство Още
Българо–руската търговско промишлена палата – БТПП - нови възможности за сътрудничество
Председателят на БТПП Цветан Симеонов проведе бизнес среща с представители на Руското посолство и Българо–руската търговско промишлена палата Още
Участие на БТПП в конференция „Да погледнем заедно към Изтока“
Целта на събитието „Да погледнем заедно към Изтока“ е да отговори на новите идеи на китайското правителство за взаимодействие и развитие на взаимоотношенията с държавите от Централна и Източна Европа Още
Новорегистрирани фирми в БТПП
СЪОБЩЕНИЯ
Нов Каталог на изложбите в Русия - 2013
Информация за изложения и събития от Търговската палата на Куба
ЕКОЛОГИЯ, СО2
Националната кампания „За чиста околна среда”
Kонкурсни процедури за общини, финансирани от ПУДООС Още
ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ
Eврогрупата разреши международната спасителна помощ за Гърция
Гръцкото правителство е реализирало исканите от него мерки, свързани с данъчната реформа и цените на електричеството Още