Брой 218 (978), 11-11-2015
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ

Западните Балкани и Турция: процесът на разширяване е от основно значение за по-голямата икономическа и политическа стабилност в региона


Европейската комисия представи годишните доклади за готовността на страните от Западните Балкани и Турция да изпълнят изискванията за членство в ЕС.

В няколко годишни доклада Европейската комисия анализира доколко страните от Западните Балкани и Турция са подготвени да изпълнят изискванията за членство в ЕС и посочва какво е необходимо да се направи за преодоляване на оставащите предизвикателства.

Общи предизвикателства
Регионът беше засегнат тежко от бежанската криза. Турция предоставя значителна подкрепа на повече от 2 милиона сирийски бежанци, намиращи се на нейната територия. От началото на годината през Западните Балкани, и по-специално през бившата югославска република Македония и Сърбия, са преминали транзитно огромен брой граждани на трети страни. Повече от всякога предизвикателството, което представлява миграцията, е причина за по-активно сътрудничество със страните, обхванати от разширяването, като ЕС предоставя значителна подкрепа за тази цел.

Основни принципи, които са от ключово значение за стабилността
В стратегията си относно разширяването Комисията потвърждава силния акцент, който се поставя върху основните принципи в процеса на присъединяване. Като ключови приоритети се запазват основни въпроси от областите на правовата държава, основните права, укрепването на демократичните институции, в това число реформата на публичната администрация, както и икономическото развитие и конкурентоспособността. Наблюдава се напредък, особено при приемането на необходимото законодателство и създаването на нужните административни структури. В по-общ план обаче много често няма ефективно прилагане. Комисията ще продължи да съсредоточава своите усилия върху това страните да определят приоритетите за извършване на реформи в ключови области и да постигат резултати.

Ситуация към момента
Въпреки постигнатия през последната година съществен напредък продължават да са налице сериозни предизвикателства. Що се отнася до принципа на правовата държава, съдебните системи не са достатъчно независими, ефикасни и подотчетни. Продължават да са необходими сериозни усилия в борбата с организираната престъпност и корупцията, по-специално за постигането на резултати при разследванията, наказателните преследвания и окончателните присъди. Основните права често са залегнали до голяма степен в законодателството, но все още са налице недостатъци във връзка с тяхното зачитане на практика. Гарантирането на свободата на изразяване представлява особено предизвикателство, като в редица страни развитията в тази сфера са в отрицателна посока. Необходимо е реформата на публичната администрация да продължи с устрем, за да се подсигури нужният административен капацитет и да се реши въпросът със силното политизиране и липсата на прозрачност. Трябва да се обърне внимание и на функционирането на демократичните институции. Необходимо е да се работи в още по-голямо сътрудничество с представителите на местното гражданско общество с цел утвърждаване на реформите в обществото.

Повечето страни са изправени пред сериозни предизвикателства, що се отнася до икономическото управление и конкурентоспособността. Икономическото развитие е от основно значение за създаването на работни места и растеж и за засилването на интереса от страна на инвеститорите. Комисията обръща специално внимание на регионалното сътрудничество, както и на стимулирането на регионалното икономическо развитие и свързаността. В тази област беше постигнат съществен напредък, по-конкретно посредством Берлинския процес и Групата на шестте от Западните Балкани. Комисията подчертава също така нуждата от добросъседски отношения и от решаване на двустранните спорове.

За подробна информация относно констатациите и препоръките за всяка страна:
Албания, Босна и Херцеговина, Косово, Черна гора, Сърбия, Македония, Турция

НОВИНИ ОТ БТПП
Активизиране на търговско-икономическите отношения с Чешката Република – фокус на срещата с Н. Пр. Душан Штраух
Планира се посещение на чешки компании у нас през първата половина на 2016 г. Още
Министърът на инфраструктурата на Украйна ще представи в БТПП реформите в украинската икономика
13 ноември от 14.30 ч. Още
Рекламна кампания в подкрепа на "Детска Евровизия 2015"
НОВИНИ ОТ БРАНШОВИ ОРГАНИЗАЦИИ
Български мебелни фирми участваха в търговска мисия до Париж
Осъществиха контакти с френски партньори – дизайнери, контрактори, агенти, търговски вериги и дистрибутори Още
ТРУД И РАБОТНА ЗАПЛАТА
НСИ: Средната заплата е нараснала с 8% през третото тримесечие, на годишна база
Заплатите в частния сектор растат над два пъти по-бързо от тези в обществения Още
МЕЖДУНАРОДНО СЪТРУДНИЧЕСТВО
България пое председателството на Комитета на министрите на Съвета на Европа
За периода ноември 2015 г. – май 2016 г. Още
ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ
Западните Балкани и Турция: процесът на разширяване е от основно значение за по-голямата икономическа и политическа стабилност в региона
ОФЕРТИ/ТЪРГОВЕ
Оферти за бизнес партньорство от EEN