Брой 241 (499), 11-12-2013
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ

„Хоризонт 2020“ стартира с 15 млрд. евро за първите две години


Днес Европейската комисия представи за пръв път покани за проекти по линия на „Хоризонт 2020“ — програмата на ЕС за научни изследвания и иновации на стойност 80 млрд. евро. Финансирането за първите две години в размер на повече от 15 млрд. евро има за цел да се подпомогне основаната на знанието икономика в Европа и да се справим с проблеми, което ще промени живота на хората. Включени са 12 области, които ще са в центъра на вниманието през 2014 — 2015 г., включително теми като персонализирано здравеопазване, цифрова сигурност и интелигентни градове (вж. MEMO/13/1122).

Европейският комисар по въпросите на научните изследвания и иновациите Мойра Гейгън-Куин заяви: „Време е да се заловим за работа. Финансирането от „Хоризонт 2020“ е от изключително значение за бъдещето на научните изследвания и иновациите в Европа и ще допринесе за растеж, заетост и по-добро качество на живота. „Хоризонт 2020“ е направена по начин, по който да се постигат резултати, а бюрократичните процедури бяха премахнати, за да стане участието по-лесно. Затова призовавам изследователите, университетите, бизнеса, включително МСП и други да се включат!“

За пръв път Комисията посочи приоритетите за финансиране за две години, като по този начин показа по-ясно на изследователите и предприятията каква е насоката на изследователската политика на ЕС. Повечето покани от бюджета за 2014 г. от днес вече са отворени за изпращане на кандидатури, а други ще ги последват през годината. Поканите само от бюджета за 2014 г. са на стойност около 7,8 млрд. евро, като финансирането е насочено към трите основни стълба на „Хоризонт 2020“:

Високи постижения в научната област: Около 3 млрд. евро, включително 1,7 млрд. евро за безвъзмездна помощ от Европейския съвет по научни изследвания за водещи учени и 800 млн. евро за стипендии за млади изследователи „Мария Склодовска-Кюри“ (вж. MEMO/13/1123).

Водещи позиции в промишлеността: 1,8 млрд. евро в подкрепа на водещите позиции на европейската промишленост в области като ИКТ, нанотехнологии, усъвършенствани производствени технологии, роботика, биотехнологии и космос.

Обществени предизвикателства: 2,8 млрд. евро за новаторски проекти в отговор на седемте обществени предизвикателства в „Хоризонт 2020“ — най-общо това са: здравеопазване; селско стопанство, морско дело и биоикономика; енергетика; транспорт; действия по климата, околна среда, ресурсна ефективност и суровини; мислещи общества; сигурност.

Контекст

„Хоризонт 2020“ е най-голямата в историята рамкова програма на ЕС за научни изследвания и иновации, като 7-годишният ѝ бюджет е на стойност почти 80 млрд. евро. По-голямата част от финансирането за научни изследвания в ЕС се предоставя въз основа на покани за представяне на предложения на състезателна основа, но бюджетът на „Хоризонт 2020“ включва и финансиране за Съвместния изследователски център — научната служба на Европейската комисия; Европейския институт за иновации и технологии и изследвания в рамките на Договора за Евратом. Ще бъдат публикувани отделни покани в рамките на конкретни партньорства с индустрията и страните членки (вж. IP/13/668). През 2014 г. общият бюджет на ЕС за научни изследвания (включително това финансиране и административните разходи) ще възлезе на около 9,3 млрд. евро, а през 2015 г. ще нарасне до близо 9,9 млрд. евро. Окончателните суми за 2015 г. зависят от решението за бюджета за 2015 г.

Възможностите за финансиране по линия на „Хоризонт 2020“ са изложени в работните програми, публикувани на цифровия портал на ЕС за финансиране за научни изследвания, който бе променен, така че процедурите да станат по-бързи и без използване на хартия. Структурата и финансирането на програмата са опростени, изготвен е един-единствен набор от правила и е намалено бремето на финансовите проверки и одити.

Поканите за 2014 — 2015 г. включват 500 млн. евро за двете години за иновативни малки и средни предприятия (МСП), предоставени чрез изцяло нов инструмент за МСП. Очаква се в много от проектите да бъдат включени свързани с равенството между половете аспекти, предоставено е и финансиране за по-нататъшно стимулиране на дебата относно ролята на науката в обществото. Има и нови правила, за да стане „свободният достъп“ изискване за „Хоризонт 2020“, така че публикуваните резултати от проекти да бъдат достъпни за всички.

За повече информация: Уебсайт на програма „Хоризонт 2020“

 

НОВИНИ ОТ БТПП
Заместник-председателят на БТПП участва в пленарна сесия на ЕИСК в Брюксел
Мерките за възстановяване на доверието, растежа и заетостта в Европа – във фокуса на дебата Още
Обучение за приложение на стандартите GS1 в здравеопазването
Стимулиране на сектора в използването на стандартите GS1 и своевременна подготовка за очертаващите се световни тенденции - основни цели на обучението Още
Първа регионална конференция за иновации в гео-пространствените технологии за устойчива и безопасна околна среда
Използването на иновативни технологии в подкрепа на успешното усвояване на европейските фондове бе сред акцентите на конференцията Още
Представиха скандинавския опит в публично-частното партньорство и обществените поръчки
ОФЕРТИ/ТЪРГОВЕ/КОНКУРСИ
Оферти за бизнес партньорство
ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ
Търговска мисия с посещение на международна специализирана изложба WHO’S NEXT 2014, Париж
Ще бъдат включени фирми от секторите мода, облекло и текстил Още
ДАНЪЦИ, ТАКСИ, ОСИГУРОВКИ
Нов ред за погасяване на задълженията за данъци и осигурителни вноски
Предвижда се първо да се погасяват главниците с изтекъл срок, а чак след това лихвите по тях Още
ПРОГРАМИ И ПРОЕКТИ
ОП „Конкурентоспособност“ предоставя допълнително 55 млн. лв. за големи предприятия по процедурата за внедряване на иновации в предприятията
Това ще позволи да бъдат финансирани допълнително 33 големи предприятия Още
СТАНДАРТИЗАЦИЯ, СЕРТИФИКАЦИЯ
Новата кибервойна и ролята на стандарта ISO/IEC 27001
Българският институт за стандартизация подготвя превод на новата и подобрена версия ISO/IEC 27001 Още
Последното проучване на ISO показва подем в системите за управление
Впечатляващ ръст (332%) отбелязва сертифицирането на системи за управление на енергия ISO 50001 Още
ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ
„Хоризонт 2020“ стартира с 15 млрд. евро за първите две години
Структурата и финансирането на програмата са опростени, изготвен е един-единствен набор от правила и е намалено бремето на финансовите проверки и одити. Още