Брой 54 (59), 16-03-2012
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ

Европейският парламент разглежда проблемите на водите в Европа


Водата е наистина скъпоценна: недостигът й е сериозен проблем в някои части на Европа, а в световен мащаб само 60% от населението има достъп до чиста питейна вода. Управлението на водните ресурси бе тема на дискусия в Европейския парламент през седмицата, в която бе открит Шестият световен форум на водата в Марсилия.

Комисията по околна среда организира обсъждане на предизвикателствата пред Европа по отношение на водните ресурси. На него депутати и експерти се запознаха с проучване за настоящето и бъдещето на водите в Европа и обсъдиха стоящите проблеми. Richard Seeber (ЕНП, Австрия), автор на предложението за резолюция на Парламента, припомни, че само 2.5% от водните ресурси в света (около 35 млн. куб. км) могат да се използват за питейни нужди. Поради климатичните промени, нуждите на енергийния сектор и на земеделието все повече хора в Европа са заплашени от недостиг или липса на вода.

Преглед на европейското законодателство по отношение на водата

Тази година Европейският съюз прави преглед на законодателството по отношение на водите. На дневен ред стои въпросът за неговото обновяване и укрепване с цел да се подобри приложението му, както и да се обхванат нови замърсители на водата от фармацевтичната  индустрия (например, антибиотици и хормони).

Световният форум на водата

На 12 март т.г. в Марсилия се проведе Шестият световен форум на водата. Форумът се организира на всеки три години от 1997 г. насам и предоставя възможност за разискване на проблемите на водата, споделяне на добри практики и постигане на конкретни решения и ангажименти. Една от целите на тазгодишния форум бе да се обърне внимание на проблемите, свързани с водите, на високо политическо ниво. Правото на всеки човек на достъп до питейна вода бе признато от Организацията на обединените нации през 2010 г. и сега е нужно това право да бъде гарантирано и приложено навсякъде и за всекиго.

НОВИНИ ОТ БТПП
Нова интернет страница на Съвета на жените предприемачи към АВС
Страницата е разработена от БТПП и бе представена в Никозия Още
Нови членове на БТПП
ОФЕРТИ/ТЪРГОВЕ/КОНКУРСИ
Оферти за бизнес партньорство
ИКОНОМИКА
Новият доклад на Световната банка „Златен растеж: Как да се върне лустрото на европейския икономически модел"
Докладът бе представен в София от Индермит Гил, главен икономист на СБ за Европа и Централна Азия Още
ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ
Европейският парламент разглежда проблемите на водите в Европа
Поради климатичните промени, нуждите на енергийния сектор и на земеделието все повече хора в Европа са заплашени от недостиг или липса на вода. Още
ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ
Семинар „Интернационализация – възможности за развитие на бизнеса в Европа и включване в международните пазари”