Брой 103 (1367), 02-06-2017
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

БЪЛГАРИЯ И ЕС

Дискусия за петте сценария на Бялата книга за бъдещето на ЕС


Позицията на България за бъдещето на Европа трябва да звучи силно и убедително, това беше общото заключение от организираната от Икономическия и социален съвет на България и от Европейския икономически и социален комитет (ЕИСК) дискусия за петте сценария на Бялата книга за бъдещето на ЕС.

Европа е на кръстопът и гласът на нейните граждани трябва да бъде чут, включително на българите и още повече по време на предстоящото българско председателство на ЕС. Министър Лиляна Павлова, която откри форума в хотел Балкан – София, заяви, че една от идеите като продължение на този дебат e да бъде организираният догодина форум на високо равнище в София. На този форум България ще излезе с декларация за приоритетите на председателството и позицията на България за бъдещето на Европа. Въпросът не е дали има бъдеще европейският проект, а как да продължи той, как да стане той по-ефективен, с по-опростени правила и процеси, с повече баланс и контрол, с ясна кохезионна политика, каза още министър Павлова.

На форума със свои позиции участваха министърът на труда и социалната политика Бисер Петков, председателите на комисии в Народното събрание  Хасан Адемов, Петър Кънев и Кристиан Вигенин, зам.-ръководителят на Представителството на ЕК в София, представители на работодателските организации, на синдикатите,  на академичната общност и на неправителствени организации.

Основни теми на дебата бяха икономическите измерения на бъдещето на Европа и възможни алтернативи, социалното измерение на бъдещето на Европа, петте сценария на Бялата книга.

Проф. д-р Лалко Дулевски, председател на Икономическият и социален съвет, подчерта, че основата на всеки акт, който съветът приема и предлага на всички държавни институции, е след диалог и широко обсъждане. Затова инициативата да се проведе този дебат в 27-те членки на ЕС веднага получи своя широк отзвук в България. Предстои ЕИСК да приеме становище след като приключат обсъжданията във всички държави членки.

По време на дискусията се чуха различни позиции за това кой от предложените от председателя на ЕК Юнкер пет сценария е най-добрият за България. С аргументи бяха защитени  различните сценарии – за продължаване на проекта ЕС в сегашния му вид, за по-ефективна Европа, но с важния акцент - да продължи кохезионната политика, за петия, който е за пълна интеграция и получи най-силна подкрепа от участниците в дебата, а и за нов – шести сценарий, в който да се отчитат интегрирано повече интереси и на гражданското общество.

Много ясно обаче прозвуча темата за социалното измерение в Бялата книга за  ЕС, която, според синдикатите, не е отразена и разработена адекватно в Бялата книга. За България, пък и за Европа, солидарността е основният стълб на всички политики и особено в социалната сфера. Така прозвучаха и думите на председателя на ИСС проф. Дулевски, който акцентира, че измерение за социална справедливост е фактът, че България е член на ЕС, който не е създал нито един финансов или друг проблем на ЕС. А българите са платили много висока цена чрез емиграцията на почти 2 млн. души и това Европа трябва да признае. Когато младите спрат да напускат селата, градовете и страната ни, тогава наистина ще има европейска справедливост и солидарност, каза проф. Дулевски.

Развитието на новите технологии, новите предизвикателства пред пазара на труда, пред образованието, здравеопазването и всички социални системи, трябва да са в центъра на вниманието при обсъждане на бъдещето ни, заявиха и работодатели, и синдикати. Нивото на заплащане, нивото на заетост, качеството на живот у нас, нивото на социалните услуги, работата на социалните системи, сигурността, социалната защита, силата на гражданското общество, създаване на европейско гражданско общество, доверието в ЕС и институциите – това бяха част от обсъжданите теми.

На форума бе поставен  въпросът за самочувствието на България и участниците изразиха съгласието си, че е крайно време да се отърсим от европровинциализма. Очакванията на гражданското общество са, че на предстоящото българско председателство институциите ни ще бъдат на висотата на партньорите си в ЕС и ще защитят българските идеи и интереси.

 

НОВИНИ ОТ БТПП
Mерки за намаляване на административната тежест - във фокуса на среща на работодателските организации с министъра на икономиката
БТПП очаква членовете на Палатата да представят мотивирани предложения за облекчаване на конкретни режими Още
Цветан Симеонов: България не е изчерпала потенциала си за растеж
Председателят на БТПП изнесе доклад на икономическия форум „Шумът на парите” Още
Подготвя се посещение на българска бизнес делегация в Иран
Среща с временно управляващия Посолството на Ислямска република Иран в София Още
Обсъдени бяха възможностите за сътрудничество между Азербайджанското посолство и БТПП
Азербайджанският бизнес проявява интерес за сътрудничество в земеделието и винопроизводството Още
Представяне на концепция за виртуален образователен клъстер
Целта на проекта е създаване на виртуална платформа в интернет, ориентирана към работодатели, студенти и преподаватели Още
БТПП подари едноседмичен летен лагер на децата от Центъра за настаняване на деца от семеен тип “Вълшебство“
Тази година незабравимите преживявания на децата ще са от Троянския Балкан Още
ЗА ОБЩЕСТВЕНО ОБСЪЖДАНЕ
Проект на Постановление на Министерския съвет за приемане на Списък на продуктите, свързани с отбраната и Списък на изделията и технологиите с двойна употреба
Които подлежат на контрол при внос, съгласно приложения № 1 и 2 Още
ГЛЕДНА ТОЧКА
Трябва ли европейските фондове да се обвържат с върховенство на закона?
Автор: Десислава Николова, Институт за пазарна икономика Още
БЪЛГАРИЯ И ЕС
Дискусия за петте сценария на Бялата книга за бъдещето на ЕС
Организирана от Икономическия и социален съвет на България и от Европейския икономически и социален комитет Още
ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ
Конференция „Съдебната реформа: Гласът на бизнеса“, 8 юни 2017 г.