Брой 204 (714), 23-10-2014
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ

Европейският парламент гласува Комисията Юнкер


С 423 гласа "за", 209 гласа "против" и 60 гласа "въздържал се" вчера  Европейският парламент даде своята сериозна подкрепа за новата Европейска комисия. Така Комисията Юнкер може да започне своя мандат от 1 ноември 2014 г.

След вота новоизбраният председател на ЕК Жан-Клод Юнкер каза: "След една дълга демократична процедура, днес моят екип прекоси финалната линия. За мен е чест, че моята Комисия получи демократичната подкрепа на Европейския парламент. Сега е време да запретнем ръкави и  да се залавяме за работа: да дадем бърз старт на икономическото възстановяване, да създадем повече и по-добри работни места, да се заемем със задачата за по-добро бъдеще за европейската младеж, да защитим най-уязвимите в нашето общество и да се справим с бързо влошаващата се геополитическа обстановка. Заедно ние ще успеем."

Следващи стъпки

След положителния вот на Европейския парламент, Съветът на Европейския съюз официално ще назначи новия състав на Европейската комисия, в съответствие с чл. 17 (7) от Договора за Европейския съюз (ДЕС).

Контекст

Вчерашният вот е последната стъпка от процедурата по избиране на Европейска комисия. След първата по рода си общоевропейска предизборна кампания, на 27 юни Съветът на Европейския съюз предложи на Парламента кандидатурата на Жан-Клод Юнкер за поста председател на Европейската комисия. Предложението беше съобразено с резултата от изборите за Европейски парламент, в съответствие с чл. 17(7) от ДЕС.

На 15 юли г-н Юнкер беше избран с голямо мнозинство от 422 гласа (при необходими 376 гласа) на базата на Политически насоки за следващата Европейска комисия, които той представи пред Парламента.

След този вот новоизбраният председател посочи останалите членовете на Комисията. Номинирането на новите кандидат-комисари бе предшествано от поредица от разговори на г-н Юнкер с всеки от тях. Окончателният списък на кандидат-комисарите беше съгласуван със Съвета на Европейския съюз на 5 септември. На 10 септември новоизбраният председател Юнкер обяви своя екип и разпределението на ресорите в него. Последваха индивидуални изслушвания на всеки един от кандидат-комисарите пред съответните комисии на Европейския парламент.

 

НОВИНИ ОТ БТПП
Представени бяха резултатите от успешно приключилия проект „TRUST“
По линия на проекта са изготвени анализи на социалния диалог и тристранното сътрудничество в България и са формулирани конкретни препоръки Още
Покана за участие в заключителна конференция
Представяне на резултатите от изпълнението на проект „Повишаване на обществената нетърпимост към неформалната икономика при трудовоправните и осигурителните отношения и превантивни действия за ограничаването й” Още
Изпълнителният директор на Асоциацията на българските градове и региони посети БТПП
Обсъдена бе предстоящата визита на представители на Асоциацията в Тайван Още
НОВИНИ ОТ РЕГИОНАЛНИ ПАЛАТИ
Възпоменателен символ, посветен на загиналите при трудови злополуки, бе открит в Пловдив
В рамките на Европейската седмица по безопасност и здраве при работа Още
ИКОНОМИКА - АНАЛИЗИ, ПРОГНОЗИ
Икономиката ни ще забави растежа си до 1.2% догодина
Средногодишната инфлация за 2015 г. се очаква да е 0,9 процента Още
СТРАТЕГИЧЕСКИ ДОКУМЕНТИ
Правителството прие стратегия за развитие на професионалното образование и обучение
Целта e да се осигурят висококвалифицирани кадри за бизнеса, както и да се преодолее ранното отпадане от системата на образованието Още
ТРУД И ЗАЕТОСТ
Близо 3.6 млн. лева допълнително за три национални програми за заетост
Допълнителната сума е осигурена от преразпределение на средства в Националния план за действие по заетостта през 2014 г. Още
ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ
Европейският парламент гласува Комисията Юнкер
Така Комисията може да започне своя мандат от 1 ноември 2014 г. Още