Брой 142 (399), 24-07-2013
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ

Нови правила за платежните услуги в полза на потребителите и търговците на дребно


С цел приспособяване на пазара на плащания в ЕС към възможностите на единния пазар и подкрепа на растежа на икономиката на Съюза Европейската комисия прие днес, 24 юли, пакет, включващ:

  1. нова Директива за платежните услуги (ДПУ2)
  2. предложение за регламент относно обменните такси при разплащателни операции с карти.

Комисарят по въпросите на вътрешния пазар и услугите Мишел Барние заяви: „Днес пазарът на плащания в ЕС е разпокъсан и свързан с много разходи – над 1 % от БВП на ЕС или 130 млрд. евро на година. Това са разходи, които нашата икономика не може да си позволи. С нашето предложение се насърчава цифровият единен пазар, като плащанията по интернет ще станат по-евтини и по-безопасни както за продавачите на дребно, така и за потребителите. А с предложените промени относно обменните такси ще бъдат премахнати значителни препятствия между националните пазари на плащания и най-после ще бъде сложен край на неоправдано високото равнище на тези такси.“

С преразгледаната Директива за платежните услуги се въвеждат редица нови важни елементи и подобрения на пазара на плащания в ЕС:

  1. Улеснява се и се повишава сигурността на използването на евтини услуги за плащане по интернет, като в нейния обхват се включват нови т. нар. услуги по иницииране на плащане. Това са услуги, които се осъществяват между търговеца и банката на купувача и позволяват извършването на евтини и ефективни електронни плащания без използването на кредитна карта. По отношение на тези доставчици на услуги вече ще се прилагат същите високи стандарти за регулиране и надзор, както към всички други платежни институции. В същото време банките и всички други доставчици на платежни услуги ще трябва да повишат сигурността на трансакциите онлайн, като използват системи за строго удостоверяване на клиента при плащания.
  2. Потребителите ще бъдат по-добре защитени от измами, евентуални злоупотреби и инциденти при плащания (например в случай на оспорвани или неточно изпълнени платежни операции). На потребителите ще се налага да понасят само загуби в много ограничен размер – до максимум 50 евро (в сравнение със 150 евро в момента) – в случай на неразрешени плащания с карта.
  3. С предложението се увеличават правата на потребителите при извършване на преводи извън Европа или при плащане в парични единици на държави извън ЕС.
  4. Ще се насърчи появата на нови участници и развитието в Европа на новаторски плащания с мобилен телефон и по интернет, което ще повиши глобалната конкурентоспособност на ЕС.

С регламента относно обменните такси и преразгледаната Директива за платежните услуги ще се въведе максимален размер на обменните такси при трансакции с потребителски дебитни и кредитни карти и ще се забранят допълнителните такси за използване на тези видове карти. Подобни допълнителни такси се начисляват от някои търговци при плащания с карта, например те са често срещани при покупката на самолетни билети. Когато размерът на обменните такси за потребителските карти бъде ограничен, разходите на търговците на дребно при картови трансакции ще намалеят значително и допълнителните такси вече няма да са оправдани.

По време на преходен период от 22 месеца ограниченията за размера на обменните такси за дебитни и кредитни карти ще се прилагат при трансграничните трансакции, т.е. когато потребител използва картата си в чужбина или търговец на дребно използва банка в друга страна. След това тези ограничения ще важат и за трансакциите в рамките на една държава. Определеният максимален размер е 0,2 % от стойността на трансакция за дебитни карти и 0,3 % за кредитни карти. Тези равнища вече са приети от органите в областта на конкуренцията за редица трансакции с карти с марка MasterCard, Visa и Cartes Bancaires. Търговците на дребно ще могат да начисляват допълнителни такси или да отказват да приемат карти, които не подлежат на ограниченията (предимно корпоративни карти, издавани на предприятия, и тристранни схеми като American Express или Diners). По този начин разходите, свързани с тези скъпи карти, ще могат да се прехвърлят директно на тези, които се възползват от картите, а не на всички потребители.

Обменните такси се включват в разходите на търговците на дребно за получаване на картови плащания и накрая се заплащат от потребителите чрез по-високи цени. Те са невидими за потребителите, но струват на търговците и в крайна сметка на потребителите десетки милиарди евро всяка година. Равнището на обменните такси варира в широки граници между различните държави от ЕС, което подсказва, че те не са ясно обосновани и представляват значително препятствие между националните пазари на плащания. Определянето на максимален размер на обменните такси ще намали разходите на търговците на дребно и потребителите и ще допринесе за създаването на общоевропейски пазар на разплащателни операции. По този начин би трябвало също така да се насърчат иновациите и да се даде по-голяма възможност на доставчиците да предлагат нови платежни услуги.

НОВИНИ ОТ БТПП
Обсъждане на Национална стратегия за насърчаване на малките и средните предприятия 2014-2020
Стратегията e адаптирана към Small Business Act - основен политически документ на ЕС в областта на МСП Още
Български МСП могат да се включат в бизнес мисии за растеж в страни със значителен икономически напредък
По време на мисиите ще се проведат B2B срещи за разширяване на бизнес възможностите пред фирмите и намиране на подходящи партньори Още
B20 ще представи "Бяла книга" на вниманието на лидерите на G20 на срещата в Санкт Петербург – 6 септември 2013
Препоръките в "Бялата книга" са под мотото „Преход към нов модел за икономически растеж” Още
ЗА ОБЩЕСТВЕНО ОБСЪЖДАНЕ
МИЕ предлага промени в Наредбата за съществените изисквания и оценяване на съответствието на играчките
Измененията са инициирани в резултат на промени в европейското законодателство и са свързани с новите гранични стойности на миграция на бария Още
ДАНЪЦИ, ТАКСИ, ОСИГУРОВКИ
Специализирана дирекция към НАП ще предотвратява измамите с ДДС
Целта е фискален контрол при превозването на стоките, най-често използвани в схеми за измами с ДДС и идентифицирани като рискови Още
ПАЗАР НА ТРУДА
Рисковете при сезонна работа в Швеция
Препоръки на Министерството на труда и социалната политика Още
ИНТЕЛЕКТУАЛНА СОБСТВЕНОСТ
Услугата Patent translate на Европейското патентно ведомство вече и на български език
Услугата за машинен превод е безплатна и осигурява лесен достъп до патентна документация Още
ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ
Нови правила за платежните услуги в полза на потребителите и търговците на дребно
Днес пазарът на плащания в ЕС е разпокъсан и свързан с много разходи – над 1% от БВП на ЕС или 130 млрд. евро на година Още