Брой 1 (1265), 03-01-2017
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ

Новото председателство на Съвета на ЕС: малтийските депутати споделят очакванията си


Лого на малтийското председателство на Съвета на ЕС

Малта поема от Словакия ротационното председателство на Съвета на ЕС, като през следващите шест месеца тя ще определя дневния ред и ще търси компромиси между европейските правителства. Малката островна държава се изправя пред редица предизвикателства, сред които са миграционната криза в Средиземноморския регион, външнополитическите напрежения и очакваният старт на преговорите за Брекзит.

Мнения на малтийските депутати в Европейския парламент за започващото председателство на Съвета са публикувани на сайта на ЕП:

 

Дейвид Каза (ЕНП)

Малтийското председателство идва в решителен момент за ЕС - предстоят важни избори във Франция и Холандия, а Великобритания се очаква да задейства член 50 за оттеглянето си от ЕС. Брекзит е без съмнение безпрецедентно предизвикателство - начинът, по който ще подходим към тези сложни преговори, ще определи как ще изглежда ЕС в следващите десетилетия.

Проблемите на сигурността и миграцията трябва да останат на преден план за ЕС. Надявам се и очаквам да бъде поставен по-голям акцент върху общата ситуация в Средиземноморския регион, тъй като сигурността и маршрутите за незаконна миграция остават огромно предизвикателство, по което трябва да се действа решително.

Растежът и работните места остават главен приоритет за ЕС като цяло. Макар че безработицата в ЕС намаля през последните три години, различията в данните за заетостта между регионите остават големи.

Роберта Мецола (ЕНП)

Малтийското председателство е нещо, за което работихме здраво като нация и това ще бъде един източник на гордост за Малта и Гозо.

Като депутат, като малтийка, искам председателството да постигне най-добрите резултати за Европа и за Малта. В идните месеци, вероятно повече от преди, ние ще трябва да приближим Европа към гражданите и да покажем защо имаме нужда от Европа и от ценностите, на които държим.

Европа има нужда от подкрепата на хората и аз се надявам, че малтийското председателство ще донесе тази подкрепа.

Терез Комодини Какиа (ЕНП)

Най-голямото предизвикателство, с което ЕС трябва да се захване, е гарантирането на гражданската ангажираност в европейските въпроси, както и насочването на работата на институциите за решаване на трудностите, пред които се изправят гражданите. Казвам това, без да подценявам предизвикателствата, свързани с Брекзит и с избора на Доналд Тръмп в САЩ.

Бих искала малтийското председателство да даде принос за решаването на тези проблеми, както и да постигне напредък по досиетата относно единния цифров пазар. Постигането на споразумение и приключването на законодателните файлове ще гарантира, че ЕС разполага с правната рамка и с инфраструктурата, които могат да направят възможностите в цифровата област реалност.

Алфред Сант (С&Д)

Най-голямото предизвикателство е съхраняването на чисти канали за добронамерена комуникация между страните-членки и Великобритания, когато започнат преговорите за Брекзит. ЕС, както и останалия свят, ще трябва да се опита да приеме съществуването на безпрецедентна несигурност. Нещата ще трябва да бъдат управлявани прозрачно по разбираем и внимателен начин.

За Малта ще бъде голямо предизвикателство въпреки размера си да се захване компетентно с административните и политически усложнения, които ще възникнат. Уверен съм, че това ще бъде постигнато. Като цяло, бих искал да видя напредък по политиките относно имигрантите и Средиземноморието.

Мириам Дали (С&Д)

Най-големите предизвикателства произлизат от политическите събития в Европа, включително Брекзит и изборите в страни от ЕС, които могат да променят динамиката на Европейския съюз. Сред приоритетите на председателството със сигурност е напредъкът в европейската имиграционна политика. Ние имаме нужда от политика за предоставяне на убежище, която гарантира солидарност и достойнство при преселването. Други важни теми в областите, по които аз работя, са кръговата икономика и намаляването на вредните емисии, роумингът и достъпът до безжичен интернет, както и европейската политика относно втечнения природен газ.

Марлене Мици (С&Д)

Да председателстваш ЕС за пръв път е сложно за по-малките страни, а да председателстваш в такива бурни времена ще направи работата още по-сложна за Малта. През следващите шест месеца трябва да поставим гражданите в центъра на европейската политика. Европа трябва да започне да се вслушва в своите жители и да действа по въпросите, които ги тревожат и които ги вдъхновяват. По време на малтийското председателство бих искала да видя напредък във важни области като миграцията, единния цифров пазар, сигурността и социалното приобщаване.

 

НОВИНИ ОТ БТПП
България с по-добри конкурентни позиции в международните класации 2016
4 позиции по-напред в класацията на Световния икономически форум „Индекс на глобалната конкурентоспособност” Още
ТРУДОВИ И ОСИГУРИТЕЛНИ ОТНОШЕНИЯ
Работодателите ще могат да назначават работници на 16 нови професии от 2017 г.
Допълнена е Националната класификация на професиите и длъжностите Още
ЗА ОБЩЕСТВЕНО ОБСЪЖДАНЕ
Проект на Правилник за изменение и допълнение на Правилника за прилагане на Закона за ДДС
Включени са подробни правила за облагането на служебни имоти и коли, които се използват и за лични цели, известно като данък "уикенд" Още
ИКОНОМИКА - АНАЛИЗИ, ПРОГНОЗИ
Институт за пазарна икономика: Какво ни очаква през 2017 г.
След в общи линии успешната за българската икономика 2016 г., предстоят нови месеци под знака на политическите турбуленции Още
ВЪТРЕШНООБЩНОСТНА ТЪРГОВИЯ
Важно за Интрастат операторите: Нови допустими диапазони в информационна система Интрастат
От 1 януари 2017 се разширява обхвата на стоките... Още
ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ
Новото председателство на Съвета на ЕС: малтийските депутати споделят очакванията си
ОФЕРТИ/ТЪРГОВЕ
Международен търг в Индия за доставка на електрическо оборудване