Брой 128 (1140), 06-07-2016
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ

Европейската комисия предложи подписване и сключване на търговско споразумение между ЕС и Канада


Европейската комисия официално предложи на Съвета на ЕС подписването и сключването на споразумение за свободна търговия между ЕС и Канада, известно като Всеобхватно икономическо и търговско споразумение (ВИТС).

Председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер заяви: „Търговското споразумение между ЕС и Канада е нашето най-добро и най-напредничаво търговско споразумение и бих искал то да влезе в сила възможно най-скоро. Споразумението предоставя нови възможности на европейските предприятия, като същевременно популяризира нашите високи стандарти в полза на нашите граждани. Разгледах правните доводи и изслушах държавните и правителствените ръководители и националните парламенти. Сега е време за действие. От това зависи доверието в търговската политика на Европа“.

ВИТС съдържа строги правила за защита на трудовите права и околната среда. И двете страни са поели ангажимент да не подкопават високите стандарти на ЕС поради търговски интереси, а вместо това да работят заедно, за да насърчават другите в целия свят, особено развиващите се страни, да подобряват своите стандарти.

ВИТС ще доведе и до засилване на търговията с услуги, нов достъп до пазара и по-добър достъп за европейските доставчици на услуги, в които европейските компании са световни лидери — от морски, телекомуникационни и инженерни услуги до счетоводни услуги и услуги, свързани с околната среда. За доставчиците на услуги ще бъде по-лесно да пътуват между ЕС и Канада, за да се срещат със своите клиенти. Споразумението ще улесни признаването на професионалните квалификации при регулираните професии (като например архитекти, счетоводители и инженери), което ще създаде нови възможности за специалистите в тези сектори. Освен това то ще позволи на предприятията от ЕС да участват в процедури за обществени поръчки на всички равнища на управление – федерално, провинциално и местно, и в най-различни области – ИТ системи, пътища, влакове и т.н.

Освен за премахване на митата ВИТС ще спомогне за намаляване на разходите за дружествата от IP/16/2371 ЕС, особено за по-малките предприятия. Това ще стане благодарение на взаимното признаване на т.нар. „ сертификати за оценяване на съответствието“ за широка гама от продукти, от електрически стоки до детски играчки. Така например, ако предприятие от ЕС иска да изнася играчки, ще е достатъчно то да подложи продукта си на изпитване в Европа, за да получи валиден за Канада сертификат, като по този начин ще спести време и пари.

За да влезе в сила окончателно, споразумението трябва да бъде сключено от ЕС чрез решение на Съвета със съгласието на Европейския парламент, и от всички държави от ЕС чрез съответните национални процедури по ратификация.

Повече информация   ТУК

 

НОВИНИ ОТ БТПП
Анкета на БТПП на тема „Великобритания – излизане от ЕС”
Недостатъчно ефективната европейска администрация и високите разходи за европейската интеграция се посочват като основни причини за Брекзит Още
Нови членове на Палатата
ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ
Национално участие в Международния панаир от общ характер Nanjing International Consumer Goods Expo 2016
9-11 септември 2016; краен срок за кандидатстване: 15 юли 2016 г. Още
Бизнес делегация ще посети гр. Лвов, Украйна (2-5 ноември 2016 г.)
Двустранни срещи на български фирми с украински предприемачи Още
ФИНАНСИ И ФИНАНСОВИ ИНСТРУМЕНТИ
Предварителна мисия в рамките на предстоящата през 2017 г. актуализация на Програмата за оценка на финансовия сектор в България
Целта е да бъде определен точният обхват на оценката Още
ИНФОРМАЦИЯ ОТ СТИВ
Възможности за регистриране на бизнес в Грузия
ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ
Европейската комисия предложи подписване и сключване на търговско споразумение между ЕС и Канада
Известно като Всеобхватно икономическо и търговско споразумение Още