Брой 66 (576), 07-04-2014
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ

Премахване на 98% от митата за внос от Украйна


Около 98% от митата за внос от Украйна на желязо, стомана, земеделски продукти и машини, които се плащат по границите на ЕС, ще бъдат премахнати вследствие на предложение, което беше подкрепено от Европейския парламент в четвъртък. Тази едностранна мярка ще стимулира икономиката на Украйна, спестявайки на своите производители и износители 487 милиона евро годишно.

Кои тарифи ще бъдат намалени?

Тази едностранна търговска мярка, която трябва да започне да се прилага от май 2014 г., ще премахне 94,7% от настоящите митнически тарифи на ЕС спрямо много промишлени стоки, внасяни от Украйна, и ще намали тарифите на митата върху останалите няколко стоки от промишлеността.

Ще се премахнат и митническите тарифи на ЕС за над 80% от износа на земеделска продукция от Украйна.

ЕС ще ограничи количествата за някои видове „чувствителни“ стоки, като например зърнени храни, свинско, говеждо месо, птиче месо, както и преработени храни, които могат да се внасят безмитно, така че да не навреди на интересите на европейските производители на тези продукти.

Временна и едностранна мярка

Тази търговска мярка на ЕС не изисква от Украйна да предприеме реципрочни действия и не изисква от нея да премахне собствените си мита върху вноса от ЕС, но изисква тези мита да не се увеличават.

Вносните стоки от Украйна все пак ще трябва да бъдат съобразени с правилата на ЕС за етикетиране на произхода. Украйна ще трябва да гарантира, че стоките от трети държави няма да влизат в ЕС, „маскирани“ като украински.

Мярката позволява на ЕС да наложи отново митнически тарифи, ако вносните стоки от Украйна наводнят пазара на ЕС в количества, които причиняват или заплашват да причинят сериозни затруднения на производителите от ЕС на същите стоки.

Мярката ще се прилага от момента, в който бъде окончателно одобрена, до 1 ноември 2014 г. или до влизането в сила на споразумението за асоцииране между ЕС и Украйна, включващо и задълбочено и всеобхватно търговско споразумение, което от своя страна предвижда двустранно либерализиране на търговията.

Следващи стъпки

Мярката все още се нуждае от официалното одобрение на Съвета на ЕС. Върховният представител на ЕС по въпросите на външните работи Катрин Аштън вече обяви, че преференциите „ще започнат да се прилагат до няколко седмици“.

 

НОВИНИ ОТ БТПП
Информационен ден в Палатата по програма Хоризонт 2020
Финансиране на иновациите в малки и средни предприятия по линия на програмата Още
Японски компании, ориентирани към европейския пазар, проучват условията за установяване в България
Възможностите на българската хранително-вкусова промишленост - конкретната цел на проучването Още
Обява за откриване на процедура за определяне на изпълнител
Краен срок за подаване на оферти 15 април 2014 г. Още
Новорегистрирани търговски представителства на чуждестранни лица
НОВИНИ ОТ РЕГИОНАЛНИ ПАЛАТИ
Габровската ТПП - домакин на партньорска среща по проект USM Automotive
Целта е разработване на концепция за обучение на персонал по управление на щетите от автопроизшествия Още
НОВИНИ ОТ БРАНШОВИ ОРГАНИЗАЦИИ
Българската фотоволтаична асоциация не беше допусната днес до откритото заседание на ДКЕВР
ПАЗАР НА ТРУДА
Агенцията по заетостта и частните трудови посредници обсъждат създаване на обща електронна платформа
Системата ще осигурява бърз и лесен обмен на информация и ще разполага с актуални данни за свободните места, както и с профили на търсещите работа Още
ДАНЪЦИ, ТАКСИ, ОСИГУРОВКИ
Възстановяват по-бързо данък по декларации с баркод
НАП съветва всеки свой клиент, който е декларирал данък за възстановяване, да попълни и подаде декларацията си с баркод Още
ПРЕПОРЪЧАНО ЧЕТИВО
Бюджетът в началото на 2014 – по план и непродуктивен
Автор: Петър Ганев, Институт за пазарна икономика Още
ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ
Премахване на 98% от митата за внос от Украйна
Тази временна и едностранна мярка все още се нуждае от официалното одобрение на Съвета на ЕС и се очаква да действа от май 2014 Още
ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ
Съобщения за международни събития, получени в БТПП