Брой 195 (955), 09-10-2015
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ

Отваряне на пазара за електронни платежни услуги


© AP Images/ European Union-EP

Актуализирането на европейските правила за електронните платежни услуги ще намали цената на плащането на сметки чрез даване на възможност на нови играчи на пазара да използват мобилни и електронни инструменти за плащане от името на клиента. Това заявиха членове на ЕП по време на гласуването на тези текстове на 8 октомври.

Правилата, които бяха договорени неформално между евродепутатите и министрите от страните членки през май, целят също така да направят електронните плащания по-безопасни чрез въвеждането на норми за защита и отговорност за всички доставчици на електронни платежни услуги.

„Пазарът за платежни услуги в ЕС е все още фрагментиран и прекалено скъп. Цената му е около 130 млрд. евро на година, което е над 1% от БВП на ЕС. Ако иска да запази глобалната си конкурентоспособност, ЕС не може да си позволи тези разходи.“ Това заяви евродепутатът Антонио Таяни (ЕНП, Италия) и добави: „Новата законодателна рамка ще намали разходите, ще подобри сигурността на плащанията и ще улесни появата на нови участници и иновативни, мобилни и електронни методи за плащане“.

Ползване на външни доставчици за намаляване на разходите

Платец с онлайн акаунт ще има правото да ползва платежен софтуер, устройства и приложения, предоставени от оторизиран външен доставчик, като плащанията ще могат да се извършват от името на платеца от същия този доставчик.

Например, платци, които нямат кредитна или дебитна карта, ще могат да оторизират нови участници на пазара като SOFORT в Германия, Trustly в скандинавските страни или IDEAL в Холандия, които да използват техните банкови данни, за да извършват плащания от техните сметки.

Таксите, събирани от доставчиците на платежни услуги, не трябва да надвишават техните преки разходи. Допълнителни такси за използване на платежни инструменти като кредитни и дебитни карти, за които банките събират обменни такси за обработка, вече са уредени и ще бъдат забранени.

Сигурност на плащанията

Банката, в която даден платец има сметка, може да откаже достъп на външен доставчик на услуги само поради обективно оправдани и обосновани съображения за сигурност, които са били съобщени на надзорните власти. Тази гаранция е предвидена, за да предотврати възможността банките да „блокират“ пазара за нови платежни услуги.

Външните доставчици на платежни услуги, от своя страна, ще трябва да осигурят сигурната идентификация на потребителя и да намалят опасността от измами. От тях се изисква да гарантират, че личните платежни данни на потребителя минават през безопасни канали и се споделят само със съгласието на потребителя.

В случай на неупълномощено плащане от неговата или нейната сметка, потребителят не трябва да губи повече от 50 евро, ако платежният инструмент е бил загубен, откраднат или с него е извършена злоупотреба. Доставчик на услуги, който не реагира с цел предотвратяването на такава измама, след като е бил уведомен за финансова загуба, или при нужда не изисква достатъчно сигурна идентификация на потребителя, може да бъде считан за отговорен за загубите на клиента и да му бъде наредено да възстанови финансовите щети.

Следващи стъпки

Страните членки на ЕС трябва официално да одобрят директивата, след което тя незабавно ще влезе в сила.

НОВИНИ ОТ БТПП
БТПП участва в Годишна конференция „Околна среда, здравословни и безопасни условия на труд 2015“
Индустриалната екология като съществена част от успешната бизнес стратегия – във фокуса на форума Още
Председателят на Палатата разговаря с еврокомисар Карлош Моедаш
Представена бе дейността на Съвета по иновации към БТПП и плановете за свързване на науката с бизнеса Още
Активизират се търговско-икономическите ни отношения с Куба
Предстои българска бизнес мисия в Хавана - посещение на 33-ти международен панаир FIHAV Още
Американска фармацевтична компания стъпва на българския пазар
От България ще снабдява свои клиенти от Европа, Средния Изток и Африка Още
Семинар „Браншова компетентност, иновации и глобални стандарти – правилната рецепта за успех!“, 15 октомври, Велико Търново
За фирми от хранително-вкусовата промишленост Още
ИКОНОМИКА - АНАЛИЗИ, ПРОГНОЗИ
НСИ: Ръст на промишленото производство през август с 4,3% на годишна база
Увеличение е регистрирано в производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ Още
ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ
Отваряне на пазара за електронни платежни услуги
Ще помогне на иноваторите да предлагат по-евтини и по-сигурни платежни инструменти Още
ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ
Работодателските организации ще се срещнат с ръководителя на Представителството на ЕК в България
На 13 октомври 2015 г., в сградата на Представителството на Европейската комисия в България Още
Бизнес делегация с провеждане на бизнес форуми в Социалистическа република Виетнам
23-28 ноември 2015 г., Ханой и Хошимин Още